7 februari 2024 | Dossier: Dierenwelzijn,

Mondhygiëne bij huisdieren schiet ernstig tekort

Februari is de maand van de gebitsverzorging voor honden en katten. Deze vraagt aandacht voor het belang van goede mondhygiëne bij huisdieren. En dat is hard nodig, want 80% van de honden en 70% van de katten in Nederland kampt op tweejarige leeftijd al met gebitsproblemen. Ondanks de pijn en het ongemak van dieren en de kosten die een gebitsbehandeling met zich meebrengt, vindt een kwart van de baasjes poetsen niet nodig. Er is wel hoop voor de huisdieren: jongere huisdiereigenaren poetsen vaker de tanden van hun kat of hond dan de oudere generaties. Zo blijkt uit recent onderzoek in opdracht van AniCura.

Kat krijgt gebitsbehandeling. Foto: AniCura

Tandproblemen behoren tot de belangrijkste oorzaken van chronische pijn bij huisdieren. Vroege ontdekking kan ernstige complicaties, zoals infectie in de lever, de nieren en het hart voorkomen. 

Esther Soeteman, dierenarts tandheelkunde bij AniCura Dordrecht en Haaglanden: “Gebitsproblemen kunnen lange tijd pijn veroorzaken voordat symptomen zichtbaar worden. Dieren tonen die pijn meestal niet en behouden ook lang hun eetlust doordat ze de aangetaste tand(en) niet meer gebruiken of hun brokken gewoon doorslikken zonder te kauwen.

Tandproblemen zijn echter makkelijk te voorkomen, te behandelen en te genezen. Door de bovenlip van het huisdier regelmatig omhoog te tillen, zie je snel of het dier rood, bloedend of gezwollen tandvlees heeft en of er een bruingele aanslag op de tanden zit. Dan weet je dat er problemen zijn met het gebit.”

Poetsen kun je leren

Thuis de tanden van je dier poetsen is een effectieve manier om tandziekten te voorkomen en vooral: baasjes weten zo heel snel wanneer hun dier pijn begint te krijgen. Hoewel driekwart poetsen geen onzin vindt, zet het toch niet aan tot tandenpoetsen, laat staan dagelijks poetsen. Teveel gedoe wordt hiertoe als een van de belangrijkste redenen genoemd. 

AniCura roept daarom in de maand van de gebitsverzorging (februari) op tot bewustwording en aanmoediging bij baasjes om de mondgezondheid van hun huisdieren serieus te nemen. 

Soeteman deelt alvast enkele tips om dieren vanaf het begin goede poetsgewoonten aan te leren: “Poetsen bouw je best rustig op. Gebruik een aangepaste tandenborstel of een poetsdoekje en een speciale hondentandpasta. Beloon je dier bij het zien van de tandenborstel en na elke stap van een poetsbeurt. Een poetsbeurt hoeft niet lang te duren om bij te dragen tot een gezond gebit. Zolang het maar dagelijks gebeurt. Dat geeft het beste resultaat om tandsteen te voorkomen.”

Jaarlijks tandartsbezoek

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat eenderde van de baasjes weleens te horen heeft gekregen dat hun huisdier een gebitsbehandeling nodig had. Soeteman: “De volledige omvang van een tandziekte kan soms alleen worden ingeschat door het maken van röntgenfoto's en het onderzoeken van de tanden na het verwijderen van de tandsteen. Bij dieren gebeurt dat onder algemene verdoving. Wil je tandpijn vermijden? Dan is, net zoals bij mensen, een jaarlijkse controle aan te raden. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck kijken dierenartsen naar zichtbare beschadigingen, zoals tandsteen, tandvleesverkleuring, terugtrekkend tandvlees en beweeglijkheid van de tanden.”

Jongere generaties poetsen vaker

Zoals gezegd, gloort er hoop voor honden en katten. Jongere huisdiereigenaren (18-34 jaar) poetsen vaker de tanden van hun kat of hond dan de oudere generaties. Toch doen ook zij dat niet altijd eenmaal daags, zoals aanbevolen. Desalniettemin is er ten opzichte van drie jaar geleden een verbetering waarneembaar. Vooral katteneigenaren poetsen vaker. Eind 2023 poetste 72% van de katteneigenaren nooit de tanden van hun kat. In 2021 was dit nog 83%. De daling van nooit poetsende hondeneigenaren is wat minder groot: van 51% in 2021 naar 48% eind 2023.