5 februari 2020 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Naar Verenigd Koninkrijk met huisdieren? Dit zijn de regels

Het is zover: het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie verlaten. Veranderen alle regels nu meteen? Nee, dat is niet het geval. Tot en met 31 december 2020 geldt een overgangsperiode waarin EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord. Maar heeft dat ook gevolgen voor reizen met huisdieren van en naar het Verenigd Koninkrijk?

Hond op reis nemen naar Engeland

De EU en het VK onderhandelen nu over de details van hun toekomstige relatie. In die onderhandelingen spreken de EU en het VK af onder welke voorwaarden ondernemers zaken kunnen doen met het VK. Ook gaan zij onderhandelen over rechten voor burgers. En over samenwerking op het gebied van veiligheid.

Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK komt pas nadat deze onderhandelingen zijn afgerond. De nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode, die eindigt op 31 december 2020. Deze nieuwe afspraken moeten worden goedgekeurd door de EU-landen, het Britse parlement en het Europese parlement. Lukt het niet om nieuwe afspraken te maken, dan komt er na de overgangsperiode alsnog een zogeheten no deal-Brexit.

Huisdieren meenemen van en naar Verenigd Koninkrijk

Tot 1 januari 2021 gaat er niets veranderen aan de regels voor reizen met huisdieren tussen de EU en VK, zo geeft het Verenigd Koninkrijk vooralsnog zelf aan. Dat betekent dat de volgende eisen blijven gelden:

Reizen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk
  • Verplichte chip. Het dier moet gechipt zijn vóórdat de rabiësvaccinatie is gegeven!
  • Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste inenting moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven worden, daarna binnen het entingsschema opnieuw vaccineren.
  • geldig Europees dierenpaspoort
  • behandelen tegen lintworm (Echinococcus). Dit geldt alleen voor honden. Uit te voeren minimaal 1 dag (24 uur) en maximaal 5 dagen (120 uur) voor het tijdstip van binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk.
Reizen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland
  • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
  • rabiësvaccinatie
  • geldig reisdocument: een Europees dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU of een gezondheidscertificaat afgegeven door de officiële autoriteit van het VK.

Of de regels op 1 januari 2021 zullen veranderen en hoe is nog niet bekend. Vanaf die datum is de kans groot dat reizigers hun hond, kat of fret na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk niet meer zomaar mee terug kunnen nemen naar Nederland of naar andere landen van de Europese Unie. De Europese Unie zal waarschijnlijk de extra eis gaan stellen dat honden, katten en fretten een bloedtest moeten hebben ondergaan. Uit deze test blijkt of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Deze bloedtest moet worden uitgevoerd door een dierenarts, minimaal 30 dagen na de eerste rabiësvaccinatie. De resultaten van de bloedtest moeten ook in het Europese dierenpaspoort staan.

Bronnen: Rijksoverheid en Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)