13 oktober 2022 | Dossier: Veiligheid,

Najaarsgolf corona: risico’s voor kwetsbare groepen

Het is nieuws dat je liever zo ver mogelijk van je afduwt, maar je kop in het zand steken is toch ook niet de beste manier om ermee om te gaan. We hebben het over de corona-najaarsgolf die volgens het RIVM nu toch echt op gang is gekomen. Maatregelen zijn nog niet nodig, maar om dat zo te houden, is het wel handig om de basisadviezen uit de la te halen. Juist voor kwetsbare groepen mensen brengt de huidige situatie extra risico’s met zich mee. En die mensen hebben vaak huisdieren en komen bij jou in de winkel of pension.

Corona en kwetsbare ouderen

Nu de samenleving weer op volle toeren draait, is er minder aandacht voor corona en de basismaatregelen. Het reproductiegetal (herinner je je het weer?) is op dit moment 1,13. Belangrijk is daarom (zeker met de huidige krapte en het voorkomen van extra verzuim) aandacht te vragen voor de basismaatregelen.

Basisregels corona

Handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik. Het klinkt misschien overdreven, maar hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen. Zeker omdat het kabinet duidelijk heeft aangegeven dat er geen compenserende maatregelen komen bij kortdurende ingrepen in de bedrijfsvoering, is dit belangrijker dan ooit.

Een goede voorbereiding

Nieuwe beperkende maatregelen kunnen nooit worden uitgesloten, hoe hard wij daar ook voor zullen knokken om dat te voorkomen. Daarom is het handig zelf ook alvast na te gaan wat je als ondernemer in die (worst-case) scenario’s kan doen om de schade van eventuele beperkingen te minimaliseren. Denk aan personeelsbeleid, bezorgen, website alvast op orde brengen, afspraken met leveranciers en partners maken, etc.