3 augustus 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Niet meer gedwongen open door wijziging van de Winkeltijdenwet

Door een wetswijziging van de Winkeltijdenwet is het binnenkort niet meer mogelijk dat openingstijden van jouw winkel worden aangepast door bijvoorbeeld de winkeliersvereniging of VvE zonder dat jij voorafgaand expliciet toestemming hebt gegeven. Demissionair staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) diende deze wetswijziging in om winkeliers beter te beschermen.

winkelstraat

Wanneer er afspraken zijn gemaakt over openingstijden of vaste koopavonden door middel van een huurovereenkomt of franchiseovereenkomst blijven deze natuurlijk in stand. Je bent immers akkoord gegaan met deze openingstijden. Maar in het contract kan ook staan dat een VvE, een winkeliersvereniging of een coöperatie nieuwe openingstijden kan vaststellen. En dat gaat veranderen. 

Eigen keuze 

Wanneer de wetswijziging definitief is kan dit niet meer eenzijdig worden beslist. Je kunt dan zelf de afweging maken om akkoord te gaan met de voorgestelde wijziging, ook als de wijziging heeft plaatsgevonden voor inwerkingtreding van het wetsvoorstel.

Zo blijf je zelf verantwoordelijk voor de belangrijkste ondernemersbesluiten en worden eenzijdige veranderingen ná het sluiten van een contract voorkomen.

Ingangsdatum

De wijziging van de Winkeltijdenwet gaat naar verwachting in op 1 december 2021. Deze ingangsdatum is nog niet definitief omdat de wijziging nog moet worden goedgekeurd en gepubliceerd.