24 januari 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Nieuwe NIS2-wet: wat is de impact op onze branche?

Digitale veiligheid wordt steeds belangrijker. Vanuit Europa is de NIS2 aangekondigd, met wettelijke verplichtingen. Net als bij de AVG moet een flink aantal bedrijven verplicht maatregelen nemen op het vlak van cybersecurity. Dat heeft impact op ons allemaal.

NIS2

Voor wie geldt NIS2?

NIS2 (NIS = Network & Information Systems) geldt als eerste voor de bedrijven die als essentieel en belangrijk voor de samenleving worden beschouwd. Denk aan waterleidingbedrijven, financiële instellingen en energieleveranciers. Zij moeten cybersecuritymaatregelen gaan nemen. Deze bedrijven worden daarnaast ook verantwoordelijk voor de cybersecurity van hun toeleveranciers.

Het is een misvatting dat NIS2 alleen geldt voor essentiële en belangrijke bedrijven. Dat komt door de ketenzorgplicht. Als je levert aan zo’n NIS2 bedrijf (of aan een toeleverancier van een NIS2 bedrijf) dan verwachten zij dat je bepaalde cybersecurity-maatregelen neemt. Dat moet je ook kunnen aantonen.

Haal het NIS2 Keurmerk met speciale ledenkorting

Het NIS2 Keurmerk is een hulpmiddel voor de ketenzorgplicht. Het laat precies zien wat jij moet doen en regelen om aan NIS2 te voldoen. Via het platform van Samen Digitaal Veilig kun je het keurmerk halen. Dibevo is partner van Samen Digitaal Veilig en zo kun je profiteren van 50% korting.

Lees alles over het NIS2 Keurmerk en hoe je het kunt halen op Samen Digitaal Veilig.