30 november 2020 | Dossier: Dierenwelzijn, Promotie,

Nieuwe ‘spelregels’ voor Dierbaar-keurmerk vanaf 1 januari

Heb jij het Dierbaar-keurmerk al of ben je vastbesloten deze te bemachtigen? Lees hier welke ‘spelregels’ er per 1 januari 2021 veranderen.

Dierbaar-logo

Het Dierbaar-keurmerk gaat met de tijd mee. Zo worden er niet alleen normen geactualiseerd naar de huidige dierenwelzijnsstandaard, maar wordt ook het traject dat tot certificering leidt nog eens goed onder de loep genomen. Kan het traject namelijk niet eenvoudiger én een tikkie goedkoper? Goed nieuws voor jou als keurmerkhouder of geïnteresseerde, want het antwoord luidt ‘ja’.

Per 1 januari 2021 worden er een aantal veranderingen doorgevoerd binnen het Dierbaar-kwalificatiesysteem voor detailhandelsbedrijven, groothandels en dierenpensions, namelijk:

 • Het Dierbaar-keurmerk is langer geldig
  Het keurmerk is niet meer één, maar voortaan twee jaar geldig.

 • Er wordt nog maar eens in de twee jaar op locatie getoetst
  Het jaar waarin er geen toetsing op locatie plaatsvindt, vragen we je per mail een aantal controle vragen (checklist), protocollen en beeldmateriaal in te sturen. Op deze manier checken we of het keurmerk bij jou nog in goede handen is en gaat dit kortom niet ten koste van de kwaliteit van het keurmerk.
 • De toetsing op locatie wordt niet meer aangekondigd
  Zoals gebruikelijk in keurmerkland, wordt er voortaan onaangekondigd getoetst. Je krijgt kortom niet langer een seintje dat de inspecteur binnenkort bij je op de stoep staat. We begrijpen dat dat even wennen is, maar tegelijkertijd ben je niet één dag maar driehonderdvijfenzestig dagen per jaar Dierbaar.
 • Je krijgt meer, voor minder
  Doordat er niet jaarlijks op locatie getoetst wordt, kunnen de kosten voor het keurmerk omlaag gebracht worden. De tarieven zijn als volgt:
Ledenprijs voor 2 jaar certificering
vóór 2021 (oud) vanaf 2021 (nieuw)
Detailhandelsbedrijven
€950,-
(= 2 x €475,- per jaar)

€650,-
Groothandels
Dierenpensions