16 november 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Nieuwe Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor 4e kwartaal

Of het zin gaat hebben voor onze branche valt nog zeer te bezien, maar feit is dat het kabinet financiële steun heeft aangekondigd voor bedrijven die geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen. Die steun bestaat uit een nieuwe Tegemoetkoming Vaste Lasten voor het 4e kwartaal van dit jaar, of kortweg TVL Q4 2021.

TVL

De regeling is er voor alle ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020 en aan de overige voorwaarden voldoen. De subsidie wordt berekend met het omzetverlies, een percentage vaste lasten van de sector en een subsidiepercentage van 85%. Ondernemers die TVL niet eerder hebben gebruikt, mogen ook aanvragen.

De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De precieze openstelling hangt af van de goedkeuring door de Europese Commissie. Het kabinet trekt 1,3 miljard euro extra uit voor deze regeling.

Belangen van ondernemers

Dibevo vindt het compensatiepakket ronduit teleurstellend. Door de hoge omzetverliesdrempel van 30% zullen maar heel weinig dierverzorgende bedrijven voor de TVL in aanmerking komen. Bovendien worden de arbeidskosten sowieso niet gecompenseerd. Er is oog voor de belangen van iedereen, zoals de zorg en ongevaccineerden, maar niet voor de belangen van ondernemers.

Dat dierenspeciaalzaken tot de essentiële winkels behoren is mooi, maar als de niet-essentiële winkels daaromheen omvallen, dan maakt dat winkelgebieden kwetsbaarder en minder aantrekkelijk. Ook dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de hele winkelstraat of het hele winkelcentrum.