30 juni 2020 | Dossier: Veiligheid,

Nieuwe versie coronadashboard op komst

Begin juni introduceerde de overheid een proefversie van het coronadashboard. Het dashboard verzamelt alle gegevens over de verspreiding van het virus in een overzichtelijke infographic die elke dag wordt bijgehouden. Volgens VWS-minister Hugo de Jonge moet nog deze week de volwassen versie van het coronadashboard beschikbaar komen.

Corona dashboard

Het is de bedoeling dat het coronadashboard de komende periode een steeds scherper en completer beeld geeft van de verspreiding van het coronavirus, zo schrijft De Jonge in een COVID-19 update voor de Tweede Kamer. De proefversie van het dashboard geeft al cijfers weer over het aantal intensive care opnames, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal positief geteste mensen, het aantal besmettelijk mensen en het reproductiegetal.

Rioolwateronderzoek

in de nieuwe versie wordt het dashboard uitgebreid met o.a. grafieken die de trend in het aantal positief geteste personen weergeven, het totaal aantal positief geteste mensen per veiligheidsregio en een signaalwaarde voor het aantal positief geteste personen (landelijk en regionaal). De signaalwaarde is een soort ‘alarmbel’. Als de indicator boven die waarden komt, kan het nodig zijn om in te grijpen.

Ook de eerste resultaten van het doorlopende rioolwateronderzoek worden straks in het dahsboard opgenomen. Uit een studie is gebleken dat het coronavirus in het afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties kan zitten voordat mensen coronasymptomen ervaren. Een goede methode dus om corona in een vroeg stadium op te sporen.

Open het coronadashboard