1 maart 2023 | Dossier: Personeel,

NLwerktaanwerk: een arbeidsmarkt waarin werkzekerheid centraal staat

Op dit moment is er een mismatch op de arbeidsmarkt: in sommige sectoren is veel werk, in andere sectoren verdwijnen banen. Werknemers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weten niet altijd de weg naar kansrijke beroepen en sectoren te vinden. Om deze mismatch aan te pakken is NLwerktaanwerk in het leven geroepen. Een initiatief dat moet zorgen voor vernieuwing van de arbeidsmarkt. Zo ontstaat er voor werknemers de zekerheid dat er werk is, en voor jou als werkgever de zekerheid dat je voldoende personeel weet te vinden.

Er komen steeds meer instrumenten om werkgevers, werknemers en branche- en sectororganisaties hierbij te helpen, en er worden nieuwe pilots ontwikkeld. NLwerktaanwerk maakt wat er is inzichtelijk, signaleert wat er mist en ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe initiatieven. NLwerktaanwerk werkt hiervoor nauw samen met de Regionale Mobiliteits Teams (RMT’s), met lokale en regionale netwerken van werkgevers, landelijke brancheorganisaties en O&O-fondsen. Zo is ook Dibevo gevraagd hieraan mee te werken met als doel inzicht te geven in de huisdierensector, om zo een routekaart te creëren die nieuwe verbindingen legt tussen de arbeidsmarktkansen.

De routekaart van Dibevo

De routekaart van Dibevo bevat informatie over de sector (voornamelijk gericht op de detailhandel), welke competenties van belang zijn om aan het werk te zijn in de sector en hoe de instroom plaatsvindt. De complete sector is divers te noemen en hierdoor is er veel potentie voor zij-stromers om de sector in te geraken. Daarnaast zijn er vele cursussen beschikbaar om je kennis op te schalen. De input van Dibevo is hier te vinden.

Helpdesk

Heb jij als werkgever arbeidsmarktvragen? Moet je werknemers laten gaan en wil je hen als het kan naar nieuw werk begeleiden? Of zoek je juist mensen? Of vraag je je af hoe je je huidige werknemers kunt blijven boeien en zo aan je binden? De regisseurs van NLwerktaanwerk adviseren je vanuit werkgeversperspectief en verbinden je met oplossingen die bij jou passen. Voor acute problemen, of om gewoon eens te sparren over je arbeidsmarktuitdagingen. Aan een gesprek met een regisseur zijn geen kosten verbonden.