Ondanks dat de Dibevo-sector tot de vitale sectoren hoort en dus open mag blijven, wil dat niet zeggen dat het met alle bedrijven goed gaat. Veel bedrijven blijven open en maken nog omzet. Maar als je lokaal afhankelijk bent van de aanloop van klanten, dan mis je ook veel omzet. Daarom is het nodig dat vastgoedeigenaren meedenken in oplossingen over de huur als bedrijven in liquiditeitsproblemen komen.
Wij merken dat lokale ondernemers ook actief benaderd worden door de verhuurder mett het bericht dat als de huurder financiële problemen ervaart door de coronacrisis, zij in overleg met elkaar willen kijken naar oplossingen. Dat kinkt mooi, maar er wordt in dit geval wel gevraagd om inzicht in de financiële situatie en dan nog is het de vraag of ze bereid zijn om te helpen. Wees terughouden in het verstrekken van financiële gegevens.
Wij schreven hier op 25 maart al over en nadien is er al veel werk verzet. Op dit ogenblik vindt er landelijk overleg plaats tussen vastgoed, de retail waar Dibevo onderdeel van is, en de overheid. Dit om tot een uniforme landelijke afspraak te komen. Ministers hebben op verschillende momenten al opmerkingen over de huren gemaakt, dus dit punt heeft ook de aandacht van de politiek. Uit dit landelijke overleg verwachten op korte termijn meer duidelijkheid hierover.
Ons advies is dan ook om eerst even de uitkomsten van het landelijk overleg af te wachten. Heb je die financiële ruimte nu al nodig, meld dit dan bij je verhuurder en schort de huur van de maand april op. Als je in overleg met je verhuurder al tot een oplossing bent gekomen waar je tevreden mee bent, dan is dat natuurlijk prima.