8 februari 2023 | Dossier: Wet- en regelgeving,

NVWA: 44,5% van bedrijven voldoet niet aan verplichtingen

De NVWA heeft Dibevo gevraagd om leden te wijzen op de verplichtingen die gelden voor bedrijven die bedrijfsmatig huisdieren houden. Deze bedrijven moeten een UBN-nummer hebben, een gezondheidsprotocol, een CITES-administratie en een vakbekwaamheidsdiploma. Uit een analyse van de NVWA-inspectieresultaten van 2022 bleek dat (een van) deze verpichtingen bij 44,5% van de bedrijven niet in orde was.

NVWA bedrijsmatig houden van huisdieren

Weet je niet zeker of je dieren bedrijfsmatig houdt en dus aan deze verplichtingen moet voldoen? Kijk dan op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor meer informatie over de verschillende onderwerpen kijk je op deze pagina's:

Protocollen

Op de pagina Besluit houders van dieren in het Kenniscentrum vind je gezondheidsprotocollen voor dierenspeciaalzaken, groothandels en dierenpensions.

Wat te doen na een controle?

Stel, er heeft een controle plaatsgevonden en naar aanleiding daarvan ontvang je een vervolgbrief met constateringen/kritiekpunten. Het meest verstandig is dan om het rapport direct naar Dibevo te sturen ter controle. Dit is ons werk en we doen dat graag voor je. Als je het toch zelf wil doen, volg dan onderstaand stroomschema. Het is de bedoeling dat je het stappenschema voor elke constatering opnieuw doorloopt.

UITLEG VAN HET STROOMSCHEMA
Constatering: Wat hebben de inspecteurs gezien. Bijvoorbeeld: was de vloer van de verblijven inderdaad nat of kapot, had je geen gezondheidsprotocol voor de dieren of waren je papieren niet in orde?
Eens met overtreding: Ben je het ermee eens dat de constatering inderdaad een overtreding is?

Wat de zienswijze indienen betreft, ook daar kunnen wij jou in bijstaan.

Stappenschema of stroomdiagram vervolgbrief LID of NVWA