17 augustus 2020 | Dossier: Marktinformatie,

Ondernemersvertrouwen stijgt weer; economie krimpt minder dan gedacht

Het ondernemersvertrouwen dat vorig kwartaal een snoekduik maakte, is in dit derde kwartaal flink opgeveerd. Dat blijkt uit de nieuwe conjunctuurenquête van o.a. MKB-Nederland, het CBS en de Kamers van Koophandel.

Ondernemersvertrouwen

OndernemersvertrouwenDe stemmingsindicator komt uit op -19,3. Dat is een stuk beter dan de -37,2 van het vorige kwartaal, het dieptepunt sinds de start van de enquête in 2008. Het ondernemersvertrouwen is in alle branches nog steeds negatief, behalve in de detailhandel. Download de Conjunctuurenquête hier.

CPB: minder krimp in 2020

Ook het Centraal Planbureau (CPB) is minder somber over de economie. Volgens de nieuwste raming krimpt de economie dit jaar met 5,1% en groeit hij volgend jaar met 2,3%. En dat is iets minder negatief dan in juni: toen ging het CPB er nog vanuit dat de economie in 2020 met 6% zou krimpen.

Een dikke slag om de arm is er nog wel: als er een tweede lockdown komt, zullen de economische vooruitzichten alsnog verslechteren en is er in 2021 geen groei, maar een krimp van 3,2%. Toch gaat het CPB vooralsnog niet uit van dit scenario. Ook is een eventueel derde steunpakket na 1 oktober is niet meegenomen in de CPB-cijfers. Of dat pakket er komt of niet, wordt binnenkort besloten.