“Als hij een sigaret rookte, proefde hij dat minder goed”, vertelt Paul van Vugt als we hem vragen of zijn zoon coronaverschijnselen had. “Geen verkoudheid, zelfs geen hoestje en al helemaal geen koorts of benauwdheid.” Maar de zoon van de dierenspeciaalzaakondernemer had wél mooi corona en daardoor ging het hele gezin twee weken in quarantaine. Met als extra vervelende gevolg: hun winkel moest ook twee weken dicht.
Paul vertelt dat een vriend van zijn zoon positief getest werd op corona, en dat daarom de hele vriendengroep besloot zich te laten testen. “Dat mag alleen als je verschijnselen hebt”, vertelt Paul. “Bij mijn zoon waren de enige verschijnselen wat smaakverlies bij het roken, maar hij had het dus mooi wél. En nu zitten we met z’n vieren thuis. Mijn vrouw en onze andere zoon hebben zich al laten testen en hebben het niet. Ik ga deze week. Eigenlijk kon ik me dus niet laten testen, omdat ik geen verschijnselen heb. Maar als je één keer hoest, mag het wél. Dus ik heb één keer gehoest...”
Dat kun je niet maken
In deze hittegolf komen Paul en zijn gezin de deur niet uit, zelfs niet om boodschappen te doen. Als we vragen wat hij zoals doet overdag zegt hij: “Zweten!” Het is te warm om in de tuin te zitten, en werken mogen we niet. Ik denk dat er best veel mensen zouden zeggen: ‘Ik ga gewoon’, per slot van rekening heeft mijn zoon een milde vorm van corona, maar ik vind dat je dat niet kunt maken. Stel dat wij iemand besmetten die wél echt ziek wordt. Daar moet ik niet aan denken.”
Dierenspeciaalzaak Van Vugt is momenteel zeer beperkt open. “Op vrijdag- en zaterdagmiddag”, vertelt Paul. “Een medewerker en een goede vriend bemannen dan de winkel. Als je helemaal dicht gaat, zadel je je klanten met een probleem op. Per slot van rekening moeten hun dieren gewoon eten.”
Geen andere optie
Binnenzitten, met twee kinderen van 19 en 20 jaar oud, terwijl het buiten 36 graden is en je bedrijf stil ligt. Het is een flink offer, maar Paul vertelt dat er wat hem betreft geen andere optie is. “Ik wil niet dat er mensen ziek worden. Onze kinderen zien ook echt wel de ernst van de situatie in, die doen het hartstikke goed. Natuurlijk is dit ontzettend balen en kost het omzet. Maar weet je wat het is: mensen zijn dol op geld, en toch zijn er belangrijkere zaken dan geld verdienen.”