12 augustus 2020 | Dossier: Veiligheid, Wet- en regelgeving,

Werkgever moet werknemer kunnen verplichten voor coronatest

Dibevo schaart zich volledig achter de oproep van MKB Nederland aan het kabinet om werknemers die in contact zijn gekomen met corona besmette mensen, een verplichte test te laten ondergaan. Dat gaat dus nog een stapje verder dan de verplichte thuisquarantaine die minister De Jonge (Volksgezondheid) onlangs voorstelde. Werkgevers moeten de mogelijkheid krijgen om hun werknemers verplicht te laten testen. Een verplichte test kan namelijk voorkomen dat werknemers onnodig thuis moeten zitten.

Corona-test

Als iedereen straks weer terug van vakantie is – en dan vooral uit de gebieden met brandhaarden – dan kan het aantal door corona thuisblijvende werknemers flink oplopen, met alle gevolgen van dien voor werkgevers. Het kromme is dat je als werkgever niet aan een werknemer mag vragen waar hij op vakantie is geweest, wat hij mankeert en of hij zich wil laten testen. In zo’n geval zou toch sprake moeten zijn van ‘nood breekt wet’, vindt Dibevo. Want het laatste dat we willen is een tweede golf die de halve branche platlegt.

Net zoals MKB Nederland is Dibevo geen tegenstander van thuisquarantaine, maar het is natuurlijk rampzalig als er straks werknemers thuis zitten die niets onder de leden hebben en gewoon aan het werk zouden kunnen. De enige oplossing daarvoor is een verplichte test. De capaciteit voor coronatests moet zo snel mogelijk worden vergroot.