28 november 2017 | Dossier: Personeel

Ongeval en geen RI&E? Dan kun je fluiten naar je verzekeringsgeld

Stel je voor dat je medewerker van de trap valt tijdens het optuigen van de kerstboom. Of een been breekt door een gladde vloer en daardoor noodgedwongen thuis zit. Dekt de verzekering dan je loonkosten? Nou, dat ligt er maar aan. Als je geen geldige risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) hebt, ben je niet verzekerd voor de gevolgen van zo’n bedrijfsongeval.

Uitglijden op natte vloer - gebroken been - verzekerd?

Ben jij RI&E-plichtig?

Elk bedrijf met personeel moet (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers. Dit onderzoek heet een RI&E. In de Arbowet staat dat je als werkgever een RI&E en het daarbij verplichte plan van aanpak moet hebben vastgelegd. Doe je dat niet, en meld je jouw personeelslid met gebroken been aan bij je verzekeraar om de loonkosten te verhalen, is de kans groot dat die verzekeraar niet thuis geeft. Omdat jij niet aan de wet voldoet.

Branche-RI&E voor Dibevo-leden

Dibevo heeft een branche-RI&E gemaakt. Natuurlijk kun je als ondernemer er ook voor kiezen om zelf een RI&E te maken, maar omdat de meeste Dibevo-leden nu eenmaal geen arbodeskundigen zijn, moet je die zelfgemaakte lijst nog altijd laten goedkeuren door zo’n deskundige. Dat kost zo’n 600 euro. Daarom heeft Dibevo nu voor haar leden een speciale branche­-RI&E opgesteld voor dierenspeciaal­zaken, dierenpensions en trimsalons. Als je deze lijst volgt, hoef je geen deskundige meer in te schakelen en dat scheelt je veel geld.

Er even voor gaan zitten

Om de lijst in te vullen, moet je wel even de tijd nemen, want hij is best lang. Maar je kunt er ook voor kiezen om tussentijds op te slaan wat je hebt ingevuld en een andere keer verder te gaan. Als je eenmaal alles hebt ingevuld, heb je aan je verplichting voldaan. Dan heb je een RI&E en het bijbehorende plan van aanpak.

Het is verplicht je personeel bij je RI&E te betrekken. Bijvoorbeeld tijdens werkoverleg of de koffie kun je bespreken of er ergens nog pijnpunten zijn en hoe de punten die in het plan van aanpak staan, aangepakt gaan worden. Het is echt zo dat als je niet aan deze verplichting voldoet, jouw bedrijf een behoorlijk risico loopt. Daarom is het dringende advies: ga er even voor zitten. Het kost je niets, behalve de tijd die je erin steekt.

Gebruikersaccount aanmaken

De software van de digitale RI&E bewaart al je gegevens op een centrale beveiligde server. Om die gegevens af te schermen voor andere gebruikers, dien je eerst een RI&E-gebruikersaccount aan te maken voor dierenspeciaalzaken of dierenpensions. Onthoud je inloggegevens goed!

N.B.: Bedenk dat je dus niet kunt inloggen met de inlognaam en het wachtwoord van de Dibevo-website.

RI&E doorlopen

Een ingevulde RI&E bewaar je dus niet op je eigen computer, maar op een centrale (beveiligde) server. Hierdoor is je RI&E altijd en vanaf elke pc bereikbaar. Bijkomend voordeel is dat het systeem de RI&E tussentijds opslaat. Zo verlies je geen informatie als je zelf vergeet om de RI&E op te slaan.

Direct naar: RI&E dierenspeciaalzaken
Direct naar: RI&E dierenpensions

Heb je een trimsalon? Als je de vragenlijst van de RI&E dierenspeciaalzaken of dierenpensions doorloopt, kom je vanzelf de vraag tegen: ‘Heeft u een trimsalon?’ Als je op ja klikt, klapt ook die vragenlijst uit.