28 juni 2017 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Onnodig teveel betalen door te grote elektriciteitsaansluiting

Check jij wat je geleverd krijgt? Ongetwijfeld doe je dat als er bijvoorbeeld een zending komt, maar wat te denken van zoiets als energie? Als ondernemer duik je niet zo snel de meterkast in om te controleren of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting wel overeenkomt met de aansluitwaarde in je contract. Totdat het fout gaat en je een rekening van bijna 1.300 euro krijgt gepresenteerd. Althans: dat is wat een Dibevo-lid onlangs overkwam.

Energie, stroom en aansluitwaarde

Wat was er aan de hand?

De ondernemer kreeg van zijn netbeheerder na 3 jaar een aansprakelijkstelling voor een foutieve aansluitwaarde. De netbeheerder had tijdens een jaarlijkse routinecontrole bij de ondernemer geconstateerd dat er een zwaardere capaciteit in de stroomkast lag (3 x 35 Ampère) dan de contractueel vastgelegde capaciteit van 3 x 25 Ampère. Daaruit rolde een factuur van € 1.293,99. Of de ondernemer die maar even wilde betalen. De ondernemer was het daar niet mee eens, te meer omdat hij die energie simpelweg niet heeft verbruikt.

Rijden in een huurauto

Veel netbeheerders vergelijken deze situatie met het rijden in een te grote huurauto. Als huurder heb je dan al snel door dat je in een te grote auto rijdt, zo is de redenering. Een vergelijking die kant noch wal raakt, want hoe moet je ‘voelen’ dat je aansluitwaarde te groot is? De ondernemer en de netbeheerder kwamen er ook na vele telefoontjes, e-mails en briefwisselingen niet uit, waarna ondernemer besloot Dibevo te raadplegen.

Netwerkbeheerder in de fout

Nadat we alle correspondentie hadden doorgenomen, besloten we om namens het lid-ondernemer op te treden. We hebben contact opgenomen met zowel de netbeheerder als de energieleverancier. We konden het daadwerkelijke verbruik van de ondernemer aantonen en we vonden bewijzen dat de netbeheerder fouten had gemaakt. Genoeg materiaal voor een juridisch goed onderbouwd bezwaarschrift.

De reactie liet even op zich wachten, maar uiteindelijk kwam de verlossende brief: de factuur van € 1.293,99 werd in zijn geheel ingetrokken. Een hele opluchting voor de ondernemer!

Check je aansluitwaarde

Moraal van het verhaal: check de aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting met de contractueel vastgelegde capaciteit. Heb je een geschil met je netbeheerder hierover en ben je lid van Dibevo? Laat het ons weten en wij gaan je helpen!