21 april 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Ook niet-essentiële winkels weer open, maar wel onder voorwaarden

Het is zover: vanaf woensdag 28 april mogen ook alle niet-essentiële winkels weer open zonder winkelafspraak. Die vaak complexe afspraken worden nu ingeruild voor een reeks strikte voorwaarden waaronder een maximum aantal klanten per vierkante meter. De coronapandemie is immers nog niet voorbij en we moeten met elkaar voorzichtig blijven, zeker nu er meer aanloop vanuit de winkelstraat gaat komen.

Openstelling

Afgelopen vrijdag hing die heropening nog niet in de lucht. “Dat zou weleens half mei kunnen worden”, zei Premier Rutte toen nog. Samen met andere brancheorganisaties heeft Dibevo afgelopen weekend de urgentie van heropening duidelijk gemaakt en daarbij de nodige druk uitgeoefend. Gelukkig werden we geholpen door betere cijfers over ziekenhuisopnames.

Openingsregels per 28 april

Naast de winkels die al open zijn, gaan nu ook de niet-essentiële winkels onder voorwaarden open. De regeling geldt vooralsnog voor 2 maanden, dus vanaf 28 april tot eind juni. De voorwaarden zijn:

  • Winkels mogen open op basis van een protocol dat is afgesproken tussen retail en het kabinet. Download het protocol hier.
  • Winkelen is toegestaan zonder het vooraf maken van een afspraak.
  • Klanten komen in beginsel alleen. Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als 1 klant. Ook kinderen t/m 12 jaar zijn een uitzondering op deze regel.
  • Klanten houden 1,5 meter afstand en dragen een mondkapje, ook als ze aangeven gevaccineerd te zijn. Ook al het winkelpersoneel draagt een mondkapje.
  • Betalen gebeurt zoveel mogelijk contactloos.
  • Voor essentiële winkels (dierenspeciaalzaken, landwinkels die voldoen aan de omzetnorm) geldt dat er maximaal 1 klant per 10 m2 aanwezig mag zijn. Voor niet-essentiële winkels (winkels die tot nu toe waren gesloten) geldt dat er in elk geval 2 personen per verdieping aanwezig mogen zijn of 1 klant per 25 m2. Kinderen t/m 12 jaar worden niet meegeteld. Winkelpersoneel wordt niet meergerekend in deze berekening. Winkeliers wordt wel opgeroepen om alleen het hoogstnodige aantal medewerkers in te zetten.
  • Het is verplicht dat je bij de ingang aangeeft hoeveel klanten tegelijk in de winkel mogen zijn. Je kunt daarvoor deze poster gebruiken. Daarop hoef je alleen het maximum aantal klanten in te vullen.
  • De niet-essentiële winkels mogen open zijn van 06.00 uur tot maximaal 20.00 uur. Koopavonden na 20.00 zijn voorlopig nog niet toegestaan. Dit is om de drukte in en om de winkelstraten in de avonden tegen te gaan. De essentiële winkels volgen de normale openingstijden.
  • Bij niet-essentiële winkels met een bezetting van 10 medewerkers of meer moet een medewerker bij de winkelingang toezien op de naleving van de coronamaatregelen.

Veilig, verantwoord en gastvrij open

Het is nu belangrijk dat winkeliers met elkaar een overtuigend bewijs afleveren dat ze veilig, verantwoord en gastvrij open kunnen zijn. Dat kan door je aan dit afsprakenkader te houden. Straal dit ook samen met je medewerkers uit. Stel dat de besmettingen eventueel weer oplopen, dan kan de retailsector in ieder geval aantonen dat er alles aan is gedaan om een veilige omgeving te creëren.

Winkelen per 28 april 2021