12 juli 2024 | Dossier: Bedrijfsvoering, Dierenwelzijn,

Oproep Aeres: op zoek naar praktische vraagstukken voor onderzoek

Laatstejaarsstudenten die de opleiding tot bedrijfsleider dierverzorging volgen aan Aeres MBO Barneveld starten komend schooljaar met een nieuw vak: 'Onderzoek in de praktijk'. Voor dit vak is Aeres op zoek naar praktische problemen of vragen die de studenten kunnen onderzoeken. Dit biedt een kans om waardevolle informatie en adviezen te krijgen voor een probleem of vraag binnen jouw bedrijf.

Foto: Unsplash

Met dit nieuwe vak wil Aeres MBO Barneveld de studenten verschillende onderzoeksvaardigheden bijbrengen, zodat zij hun loopbaan met een kritischere blik kunnen beginnen. Dit is belangrijk voor de studenten, maar ook van belang voor de sector. Om het leerproces voor de studenten betekenisvol te maken, wordt er een sterke koppeling gelegd tussen onderwijs, onderzoek en praktijk. Vragen waar ondernemers daadwerkelijk mee zitten, maken het voor de studenten realistischer om op te lossen.

Voorbeeldvragen

Een aantal voorbeeldvragen waar studenten mee aan de slag zouden kunnen gaan:

  • Wat is het effect van dagelijks kauwspeelgoed geven op het stressniveau van honden in een opvang?
  • Wat zijn de effecten van verschillende bodembedekkingsmaterialen op het loopgedrag en de pootgezondheid van kippen?
  • Hoe beïnvloedt het gebruik van verschillende soorten bodembedekking de nestbouwactiviteit van hamsters?
  • Hoe beïnvloedt dagelijks schoonmaken van kattenbakken het gebruik ervan door katten?
  • Wat is het effect van een supplement van omega-3-vetzuren op de glans van de vacht van honden?

Belangrijk om te weten

  • De studenten zullen zelf een onderzoek opzetten, uitvoeren en verwerken, onder begeleiding van docenten en praktijkexperts.
  • Aeres MBO Barneveld heeft een uitgebreide verzameling dieren, dus het onderzoek hoeft niet bij het bedrijf plaats te vinden. Een bezoek aan het bedrijf om de vraag te bespreken en voor een rondleiding wordt op prijs gesteld. Dit helpt de studenten een goed beeld te krijgen van het probleem en het bedrijf.
  • Als jouw vraag of probleem wordt onderzocht, ontvang je na afloop het onderzoeksrapport. 

Stuur jouw vraag in

Heb je binnen jouw organisatie een vraag of probleem waar je graag antwoord op wilt hebben? Stuur je input naar info@dibevo.nl en wij zorgen ervoor dat deze wordt doorgezet naar Aeres MBO Barneveld.