18 juli 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Belangrijke wijzigingen voor controles van biologisch diervoeder

In het najaar van 2024 worden er twee wijzigingen doorgevoerd die betrekking hebben op de controles van biologische diervoeders. Dit betreft zowel de volgorde van de controles als een EU-voorstel voor flexibele controles van biologische producten.

Wijziging controles importproces

De NVWA heeft in een vooraankondiging aan Dibevo gemeld dat er dit najaar een wijziging komt in de controles van biologische importprocessen. Deze wijziging geldt specifiek voor zendingen die zowel biologische controles als controles op voedselveiligheid, en plant- en diergezondheid vereisen.

De volgorde van de controles wordt aangepast. Eerst moeten de biologische controles (het COI) worden uitgevoerd, gevolgd door de controles op voedselveiligheid en plant- en diergezondheid (het CHED). Vervolgens worden in TRACES het CHED en COI aan elkaar gekoppeld. Momenteel worden de benodigde processen en systemen hiervoor ingericht.

Om deze automatische koppeling mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat bij de vooraanmelding in VGC (en/of CLIENT) de biologische status wordt toegevoegd met de bescheidcode C644 (controlecertificaat biologische producten) en het COI-nummer van de biologische zending, verkregen uit TRACES.

In september start een kleinschalige pilot om de nieuwe processen en systemen te testen, evenals de praktische werkbaarheid voor ondernemers. Ondernemers worden na de zomer verder geïnformeerd.

Voorstel voor flexibele controles op biologische producten

Daarnaast is er een EU-voorstel ingediend om de verplichting tot volledige controles en bemonstering voor 100% van de zendingen van biologische en omschakelingsproducten met een hoog risico te schrappen. Uit ervaringen blijkt dat de naleving van de regels ook kan worden gegarandeerd door minder dan 100% van de zendingen te controleren. Daarom wordt voorgesteld om meer flexibiliteit in te voeren in het percentage van de zendingen dat gecontroleerd wordt. Dit helpt om misleidende praktijken te voorkomen en beschermt de consument.

Dit voorstel moet nog officieel worden gepubliceerd en zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2024 ingaan.