28 april 2020 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Overbruggingskrediet beschikbaar voor startups en groeibedrijven

Startups, scale-ups en andere innovatieve (groei)bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen vanaf 29 april een overbruggingskrediet aanvragen, de zogenaamde Corona-Overbruggingslening (COL). Dit kan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die deze regeling op verzoek van het kabinet uitvoeren. De voorwaarde is dat het bedrijf geen kredietrelatie heeft bij een bank. Ook zijn retailers en zelfstandig ondernemers uitgesloten van de COL.

COL

De leningen die de ROM’s gaan verstrekken variëren tussen de €50.000,- en €2 miljoen. Bij bedragen boven de €250.000,- wordt er 25% cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. Er wordt een uniform rentetarief gehanteerd van 3%. De ROM’s streven ernaar de beoordelingen van de aanvragen onder de €500.000,- af te handelen binnen vier tot negen werkdagen.

Voor aanvragen boven de €500.000,- is het streven om binnen drie werkweken tot een definitief besluit te komen. Meer informatie over criteria en aanvragen van de Corona-Overbruggingslening is te vinden op de website van de ROM's. 

Aanvullende maatregelen voor startups en scale-ups

Startups en scale-ups ondervinden grote gevolgen van de coronacrisis: uit een inventarisatie van Techleap.nl blijkt dat 55% van de bedrijven de vraag ziet wegvallen door het wegvallen van bestaande klanten of het wegblijven van nieuwe klanten. Het ophalen van de benodigde, nieuwe financiering is voor deze groep onder de huidige omstandigheden een probleem. Dit omdat startups en scale-ups en andere non-bancair gefinancierde bedrijven geen of slechts beperkt gebruik kunnen maken van de eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen die gericht zijn op met vreemd vermogen gefinancierde bedrijven.

Meer informatie over de COL

Meer informatie over criteria en aanvragen van de Corona-Overbruggingslening is te vinden op de website van de ROMs.