14 april 2014

Verkoop Paaskuikens niet verstandig

kuikens

Een groepje kinderen dat afgelopen weekend door de etalageruit van een Rotterdamse dierenspeciaalzaak keek, schrok zich een hoedje toen ze zagen dat een dwergpapegaai bezig was met het doodpikken van een aantal kuikens. Dat meldde het AD vandaag. De politie sloot de winkel (geen Dibevo-lid overigens) kort daarna af.

Paaskuikens

Nu was het voorval in de Rotterdamse dierenspeciaalzaak een 'incident’, maar de verkoop van kuikens in de week voor Pasen is iets dat vaker voorkomt. Wettelijk gezien mag je deze ‘Paaskuikens’ verkopen, maar Dibevo raadt het sinds jaar en dag stellig af.

De manier van tentoonstellen, zoals in een etalage, zal een reden zijn voor de Landelijke Inspectiedienst (LID) om te komen controleren. Uit ervaring weten wij dat de LID zal optreden tegen de verkoop van ‘Paaskuikens’. Vaak leidt dit tot een procesverbaal waar uiteindelijk een rechter aan te pas moet komen, met alle kosten van dien.

Overigens is het sinds kort sowieso verboden om dieren in een etalage tentoon te stellen. In dat geval bekeurt de LID of AID meteen. Ook is het niet toegestaan om kuikens en allerlei andere dieren als prijs bij een loterij of als gift bij de aankoop van een product weg te geven.