17 april 2014

Gebruik plastic tasjes in de ban

Plastic tasjes in de ban

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd dat het gebruik van de dunne plastic tasjes in 5 jaar tijd met 80% moet zijn afgenomen. Juist dit soort plastic tassen komt vaak in het milieu terecht.

Hoe de lidstaten van het Europees Parlement de vermindering in het gebruik gaan behalen, mogen ze zelf bepalen. Dat kan door de consument te laten betalen voor de tassen of door het instellen van een algeheel nationaal verbod op de gratis plactic tassen.

Verbruik consument

Gemiddeld gebruikt iedere Europeaan per jaar 198 plastic wegwerptasjes, zeg maar 1 tasje per dag voor elk huishouden. Maar er zijn grote verschillen per land, variërend van 4 per persoon in Denemarken en Finland tot 466 in Polen, Portugal en Slowakije.

Dodelijke vervuiling

De tasjes die in het water terechtkomen, worden vaak ingeslikt door zeedieren en vogels. Voor walvissen, zeehonden, zeemeeuwen en andere dieren, bijvoorbeeld bedreigde zeeschildpadden, kan dat dodelijk zijn. Op en rond de Noordzee hebben 94% van alle vogels plastic in hun maag. Elders in Europa, voor de kust van Toscane, bestaat het afval dat vissers uit zee halen voor 73% uit plastic tasjes.