Sinds begin deze week is bij 6 inwoners van regio Noord- en Oost-Gelderland papegaaienziekte (psittacose) vastgesteld. Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door de Chlamydia psittaci-bacterie, die kan worden overgedragen via het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels.
De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken. Ook mensen die op een plek komen waar veel vogels zijn, hebben een grotere kans om besmet te raken.
Wat is papegaaienziekte?
Papegaaienziekte is een infectieziekte met een zeer uiteenlopend ziektebeeld. De infectie kan (vrijwel) zonder symptomen verlopen, maar kan zich ook uiten als griepachtig ziektebeeld (koorts, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid en hoesten) of ernstigere vormen waarvoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is.
Ernstigere vormen zijn bijvoorbeeld longontsteking of bloedvergiftiging waarbij meerdere organen minder kunnen gaan functioneren of uitvallen. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks 40 tot 80 keer vastgesteld. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 7 tot 14 dagen. Poep van vogels kan wel 8 maanden lang besmettelijk blijven.
Hoe voorkom je besmetting?
Het risico op besmetting kun je verkleinen door het contact tussen geïnfecteerde vogels (en besmette stofdeeltjes van vogels) en mensen, zoveel mogelijk te voorkomen. Maak je hokken en kooien van besmette vogels schoon? Maak voor het schoonmaken alles op de bodem van de kooi eerst vochtig zodat je verstuiving voorkomt en zorg voor goede ventilatie. Een mondkapje kan ervoor zorgen dat je geen besmette stof inademt.
Heb je klachten?
Heb je acute longklachten en ben je intensief in contact geweest met vogels? Neem dan contact op met de huisarts.
Papegaaienziekte op je bedrijf
Is er papegaaienziekte geconstateerd op je bedrijf, neem dan contact op met Dibevo. Wij weten wat er op je afkomt en kunnen je van advies voorzien.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de papegaaienziekte op de website van het RIVM.
Bron: GGD Noord- en Oost-Gelderland en RIVM