18 december 2019 | Dossier: Dierenwelzijn

Vuurwerkvrije zones rukken op in Nederland

Vuurwerk zomaar overal afsteken wordt steeds minder vanzelfsprekend. Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones aanwijst, is met bijna een kwart gegroeid. Zij doen dit vooral om overlast voor ouderen en dieren te beperken. Dat blijkt uit een enquête die de Volkskrant uitvoerde onder alle 355 gemeenten.

Vuurwerk

294 gemeenten reageerden op de vragenlijst van de Volkskrant, waarin vuurwerkvrije zones en de handhaving ervan centraal staan. In 113 gemeenten worden dit jaar een of meer vuurwerkvrije zones aangewezen. Dat zijn 22 gemeenten meer dan vorig jaar. Onder meer in Almere, Apeldoorn, Middelburg en Valkenburg zijn de zones dit jaar wel te vinden en bij de afgelopen jaarwisseling niet. 38 gemeenten hebben het aantal zones uitgebreid. De absolute koploper is Arnhem dat zo’n 900 vuurwerkvrije zones heeft ingesteld.

Vuurwerkvrije zoneVuurwerkvrije zones liggen vaak rond verzorgingstehuizen, winkelgebieden en parken, maar ook rond bushaltes, treinstations, ziekenhuizen, kinderboerderijen en scholen. Van het verbod moet vooral een preventieve werking uitgaan. Handhaving heeft volgens de gemeenten niet altijd prioriteit en vaak ontbreekt de mankracht om boetes uit te delen.

De gemeenten zonder vuurwerkvrije gebieden – 180 in aantal – zijn overigens nog steeds in de meerderheid. Onder meer Den Bosch, Eindhoven en Heerlen wijzen geen vuurwerkvrije zones aan.

Voor of tegen vuurwerkverbod

Volgens onderzoek van I&O Research is 50% van de Nederlanders voor het verbieden van consumentenvuurwerk. 45% is tegen zo’n verbod, maar 57% zegt wel een lokaal vuurwerkverbod te steunen. Knalvuurwerk roept beduidend meer weerstand op dan vuurpijlen.

Onder huisdierenbezitters ligt de voorkeur voor een totaal vuurwerkverbod veel hoger. Uit een onderzoek van Reaal Dier & Zorg in 2017 bleek dat 59% van de honden- en katteneigenaren hier voorstander van is.

Rustige jaarwisseling in pension

Veel huisdiereneigenaren weten niet dat je bij dierenpensions weinig tot niets hoort van het vuurwerk. Het zijn ideale logeeradressen waar dieren zonder stress aan het nieuwe jaar kunnen beginnen. Een prima advies dus voor je klanten.

Vuurwerktips voor honden en katten

Lees ook de vuurwerktips voor honden en katten op onze consumentenwebsite Huisdierenspecialist.nl, en deel ze vooral op social media!

Bron: de Volkskrant | Foto’s: Alex Jones en Wikipedia