13 maart 2014

Parkeergarages gemiddeld 5% duurder

Parkeertest van Detailhandel Nederland

Uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland blijkt dat de tarieven van parkeergarages in 2014 gemiddeld 5 procent duurder zijn ten opzichte van 2013. In Nederlandse parkeergarages heeft er in 5 jaar tijd een gemiddelde stijging van 26% plaatsgevonden. In deze periode stegen de tarieven voor parkeren op straat met 17%. Dibevo en Detailhandel Nederland vinden dat er landelijke wetgeving moet komen over parkeertarieven.

Prijsstijgingen

In totaal zijn er 80 parkeergarages onderzocht. In Amsterdam staan de duurste parkeergarages. Zo betaal je € 5,71 per uur voor een parkeerplaats in de Dam/Bijenkorfgarage en de Kolfgarage in Amsterdam.
De hoogste tariefstijgingen zijn doorgevoerd in de Markthofgarage en de Pleingarage in Den Haag (respectievelijk 50% en 44%).

Verder viel het de onderzoekers op dat een verhoging van het parkeertarief soms stiekem is doorgevoerd. Het bedrag lijkt gelijk te blijven, alleen je krijgt hiervoor minder parkeertijd. Zo rekende de Markenhovengarage in Amsterdam bijvoorbeeld vorig jaar 50 cent voor 8 minuten parkeren. Dit jaar krijgt de consument voor 50 cent maar 7 minuten parkeertijd.

“Consumenten zijn het zat om deze bizarre tarieven op te hoesten voor een parkeerplek. Dus blijven ze weg uit parkeergarages. Het enige antwoord dat gemeenten en parkeerbedrijven daar tot nu toe op hadden was nog verdere tariefsverhoging. Op deze manier doorgaan is desastreus voor binnensteden en winkelgebieden,” aldus Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken van Detailhandel Nederland.

Detailhandel Nederland pleit voor landelijke wetgeving

Detailhandel Nederland vindt dat er landelijke wetgeving moet komen over parkeertarieven. Allereerst moeten er regels komen om betaald parkeren per minuut in te voeren, zodat de consument alleen betaalt voor de tijd die daadwerkelijk geparkeerd wordt. Consumenten betalen voor een uur parkeren gemiddeld 11% te veel. Dit consumentenbelang moet door de wetgever beschermd worden, zoals dit ook met het betalen voor telefoneren, water en benzine is gebeurd. Deze wetgeving zou moeten gelden voor gemeentelijke parkeervoorzieningen en parkeerbedrijven.

Betalen per minuut

Omdat de tarieven voor parkeren in garages vaak in grote tijdseenheden worden berekend (bijvoorbeeld 45 minuten), betalen consumenten voor een uur parkeren gemiddeld 11% te veel. PvdA Kamerlid Attje Kuiken: “Automobilisten in heel Nederland moeten per minuut betaald kunnen parkeren. Nu betalen automobilisten vaak een vol uur terwijl ze maar kort geparkeerd staan. Dat is oneerlijk en onnodig. Ik heb daarom vandaag een wetsvoorstel ingediend om betaald parkeren per minuut landelijk te regelen.”

Centrumgarage Hoofddorp scoort het beste

Uit het onderzoek van Detailhandel Nederland blijken ook positieve ontwikkelingen. Dit jaar is de Centrumgarage in Hoofddorp uitgeroepen tot de beste parkeergarage van Nederland. De parkeergarage voerde geen tariefsverhoging in en de parkeerkosten voor bezoekers zijn laag, namelijk 50 cent per 27 minuten. Verder is de garage goed onderhouden, zijn beveiligingscamera’s aanwezig en is de bewegwijzering naar de parkeergarage goed op orde.

Direct naar de Nationale Parkeertest 2014