12 maart 2014

Aangifte doen bij de politie: heeft het nog wel zin?

Politiebureau

Ruim een op de drie winkeliers zegt dat de politie hen ontmoedigt om aangifte te doen, terwijl de politie verplicht is om elke aangifte van een strafbaar feit onvoorwaardelijk op te nemen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 800 winkeliers van het NCRV-programma Altijd Wat Monitor.

33% doet geen aangifte meer

Volgens de uitslag van de enquête doet een derde van de winkeliers zelfs helemaal geen aangifte meer ‘omdat het toch geen zin heeft‘. “Het doen van aangifte kost een hoop tijd. Als de politie je dan ontmoedigt om aangifte te doen en je daarbij in discussie moet gaan of het doen van aangifte zinvol is, ontlopen criminelen hun straf,” zegt Detailhandel Nederland in een persbericht.

Aangifte op locatie

Samen met andere ondernemersorganisaties pleit Detailhandel Nederland ervoor dat een gediplomeerd agent de aangifte op locatie opneemt. Hierdoor is een tijdrovende afspraak op het politiebureau niet meer nodig. Verder willen de ondernemers dat de politie na verloop van tijd informatie geeft over de status van de aangifte.

Reactie van Nationale Politie

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie ontkent dat politiemensen de aangifte bewust tegenwerken. “Ik herken het niet. Iedere aangifte moet worden opgenomen, dus als een burger ondanks het advies van een politieman toch aangifte wil doen, dan nemen wij die op,” aldus Bik.

Minister Opstelten beloofde bij de oprichting van de Nationale Politie verbetering in service en dienstverlening bij het doen van aangifte, maar de ondernemers zeggen daar nog weinig van te merken.