11 juni 2013 | Dossier:

Trimsalon dupe van nieuwe vorm acquisitiefraude

Hondentrimsalon slachtoffer van acquisitiefraude

De Dibevo-branche heeft de dubieuze primeur voor een nieuwe vorm van acquisitiefraude. Dit keer gaat het om bemiddeling die werk (handel) in het vooruitzicht stelt. En u snapt het: dat werk komt nooit en van de factuur komt u niet af.

Lees even mee hoe de fraudeurs te werk gingen bij een trimsalon uit Noord-Holland. Ook al heeft u geen trimsalon: de kans is groot dat deze vorm van fraude overslaat naar andere bedrijfstakken. Ben dus gewaarschuwd.

Bemiddeling

Tijdens werktijd belt een medewerker van één van de vele ‘internet-bedrijvengidsen’. De beller stelt zich voor als bemiddelaar van een aantal asiels uit de regio. Deze zoeken een trimster die iedere week twee of drie honden wil knippen zodat ze wellicht sneller een nieuw baasje vinden. Mooi initiatief, moet het op vrijwillige basis? Nee daar is een budget voor, een gemiddelde prijs van 60 euro per hond. Zeker in deze tijd lijkt dat mooi. Voor de bemiddeling is 175 euro verschuldigd en dat lijkt voor een vaste bron van inkomsten niet veel. Vervolgens vraagt de medewerker of de trimsalon ook een website heeft.

Overeenkomst?

Voordat de eigenaar van de trimsalon akkoord geeft, vraagt ze of ze de gegevens eerst op papier kan krijgen. De medewerker van de gids zegt later terug te bellen om de gegevens te bevestigen, en dat gebeurt ook. Hij vraagt toestemming het gesprek op te nemen. En let op: vervolgens vraagt hij naam en adresgegevens en geeft hij aan dat de overeenkomst is dat er twee à drie honden per week getrimd moeten worden en dat de asielen dat verder afhandelen. Ook meldt hij de 7 dagen bedenktijd voor het geval het bedrijf er vanaf wil. Met de asiel‘afspraak’ voor ogen, gaat de eigenaar van de trimsalon akkoord.

Toch een internetgids

Na twee dagen valt de nota in de brievenbus. Maar wat blijkt? Zonder toestemming zijn delen van de website van de trimsalon gebruikt en op de site van de zogenaamde internetgids gezet. Het blijkt dus puur om een websitevermelding te gaan en het hele verhaal over werk was kennelijk ter afleiding. Dat was duidelijk niet de afspraak. Terugbellen lukt niet omdat een afgeschermd nummer is gebruikt. Op een aangetekende brief en een e-mail reageert de bedrijvengids niet. Enkele dagen later volgt al een betalingsherinnering.

Laat u niet verleiden

De internet-bedrijvengids waar het hier om gaat is bedrijvenbranche.nl. Inderdaad: een zinloze gids die dient als dekmantel voor deze vorm van acquisitiefraude. Let dus goed op en laat u niet verleiden door dit soort ‘bemiddelaars’, juist nu er bij velen behoefte is aan nieuwe opdrachten. Advies: altijd melding doen en/of raad vragen bij Dibevo. Bel ons op 033 - 455 04 33 of stuur een e-mail naar info@dibevo.nl.