André Dolsma, directeur van Qredits Microfinanciering, waarschuwt voor een zorgelijke ontwikkeling rondom de toename van de zogeheten ‘flitskredieten’. Veel ondernemers die zo’n krediet hebben afgesloten, komen klem te zitten doordat ze niet in staat zijn dit in de korte looptijd af te lossen en zo van de regen in de drup komen.
Tijd om het kaf van het koren te scheiden en namen te noemen. En dat doet Dolsma ook. Het kenmerk van flitskrediet-aanbieders zoals BridgeFund, Swishfund Nederland, Qeld, OPR-Bedrijfskrediet en Yeaz!, is dat je als ondernemer geen jaarcijfers nodig hebt wanneer je een krediet aanvraagt. Makkelijk, maar niet zonder gevaar.
Woekerrentes
Als je niet te diep graaft in de (onduidelijke) voorwaarden op hun websites lijken deze nog niet eens zo slecht, maar in de praktijk zijn gevallen bekend waarbij ondernemers 40% kosten (!) betalen over hun lening. Als je de leensom + rente niet kunt terugbetalen, dan kun je bij Bridgefund rekenen op een 15% verhoging van het resterende saldo. Qeld brengt in zo’n geval 2,5% extra rente in rekening en daar kan nog een vertragingsvergoeding en incassokosten bovenop komen.
Wees gewaarschuwd
Het enige wat in die gevallen nog rest is de schuldhulpverlening, zegt Dolsma. Wees dus gewaarschuwd, want ondernemers hebben geen enkele bescherming tegen deze praktijken. Er is gelukkig ook koren onder het kaf. De Stichting MKB Financiering heeft een gedragscode waarin staat dat flitskrediet niet wordt gezien als een passende en verantwoorde financiering.