3 augustus 2022 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Verkeerde bestelknop webwinkel kan grote gevolgen hebben

Heb jij een webshop? Welke tekst staat er op de knop waarmee de consument zijn bestelling definitief maakt? Als daar ‘bestelling plaatsen’ of ‘bestel nu’ staat, dan moet je zeker verder lezen, want juridisch gezien is deze term niet afdoende voor een betalingsverplichting.

Bestelknop

Voor alle duidelijkheid: het gaat dus om de knop vlak voordat de consument zijn bestelling afrondt. Volgens thuiswinkel.org is het belangrijk om die ‘knoptekst’ juridisch af te dichten. In de wet is bepaald dat “de consument een aanbod alleen kan aanvaarden, als hem op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk is gemaakt dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt.” Ook de bestelknop moet aan deze eisen voldoen.

Uitspraken over de bestelknop

De Europese rechter heeft op 7 april 2022 een uitspraak gedaan over de bestelknop die ervoor zorgt dat nationale rechters de wet strikter moeten interpreteren. Nederlandse rechters hebben in verschillende zaken geoordeeld dat knopteksten als ‘Bestelling plaatsen’, ‘Plaats je bestelling’ of ‘Bestel nu’ niet voldoen aan de wettelijke eisen.

Het risico van dit soort teksten is dat de consument bij de rechter kan aantonen dat hij geen betalingsverplichting heeft. De volgende termen zijn volgens thuiswinkel.org wel juridisch dichtgetimmerd:

  • Betalen
  • Kopen
  • Betaal nu
  • Bestellen en betalen
  • Voltooi boeking en betaal

Let erop dat deze termen OP de knop moeten staan, en niet ernaast of eronder. Nogmaals: deze verplichting geldt niet voor de knop waarmee je artikelen in de winkelwagen plaatst. Alleen voor de knop waarmee je een bestelling definitief afrondt.