10 november 2017 | Dossier: Dierenwelzijn, Wet- en regelgeving

Petitie voor bestraffen mensen die hond in hete auto achterlaten

Het komt iedere zomer weer voor. Mensen die hun hond achterlaten in een te warme auto. Initiatiefnemers Marc Weterings en Leidy Zijlstra uit Rijswijk willen dat eigenaren die zoiets doen voortaan daadwerkelijk worden bestraft. Daarom hebben zij dinsdagmiddag 7 november een petitie aan de Tweede Kamer overhandigd.

Hond vast in warme auto

Weterings en Zijlstra startten de petitie om het strafbaar stellen op de politieke agenda van de Tweede Kamer te krijgen. “Binnen drie dagen werd de norm van 40.000 handtekeningen gehaald”, zegt Weterings beduusd. “Daar zijn geen woorden voor.”

Honden stikken

“Ieder jaar stikken honden die door hun eigenaar in de auto zijn achtergelaten. De temperatuur in de auto loopt ‘s zomers heel snel op en zodra de temperatuur boven de lichaamstemperatuur van de hond komt - 38 graden - gaan ze koken”, legt Weterings uit. Hondeneigenaren komen er nu vaak met een waarschuwing vanaf. “Die mensen verdienen geen hond. Er moet een nieuwe wet komen, die hoge straffen of het in beslag nemen van de hond mogelijk maken.”

Handtekeningen overhandigd

De handtekeningen worden overhandigd aan een Kamercommissie waarin onder andere dierenliefhebber Dion Graus (PVV) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zitting hebben.

Bron: LICG / NOS