In 2018 was er al een Kamermeerderheid om het chippen van katten verpicht te stellen, maar het kabinet nam de plannen toen niet over. Dit ondanks het feit dat 35 gemeenten aangaven een voorstander hiervan te zijn. Daarom startte de Dierenbescherming afgelopen maand – met steun van gemeenten, dierenartsen, een reeks dierenwelzijnsorganisaties én Dibevo – een petitie om de politiek te overtuigen een wettelijke chipplicht voor katten in te voeren. Die petitie is massaal ondertekend: binnen drie weken was het streefaantal van 40.000 handtekeningen behaald.
Jaarlijks komen er zo’n 38.000 zoekgeraakte katten in de dierenopvang terecht. Waarschijnlijk evenveel katten blijven op straat zwerven. Alleen al bij de dierenasielen van de Dierenbescherming gaat het om 10.000 katten, waarbij vastgesteld wordt dat 83% geen chip of goede registratie heeft. De Dierenbescherming strijdt al jaren voor het verplicht chippen en registreren van katten. Als het aan Dibevo ligt, komt er een algemene chipplicht voor alle huisdieren die regelmatig los buiten rondlopen of op een andere manier een groot ontsnappingsrisico kennen.
Besmettelijke ziekten
Zoekgeraakte katten zijn vaak huiskatten waardoor ze lang niet in alle gevallen kunnen overleven. Dat betekent dat ze meer kans lopen op uitputting, ondervoeding en vatbaar zijn voor besmettelijke ziekten zoals kattenaids en longworm. Ook voor mensen kan dit risico’s met zich meebrengen, denk aan toxoplasmose of spoelworm.
Chipplicht katten onderwerp in verkiezingsprogramma’s
Met het behalen van 40.000 handtekeningen komt het onderwerp ‘invoering van een landelijke chipplicht voor katten’ zeker op de politieke agenda. Zoveel steun voor de petitie geeft aan dat dit onderwerp een breed draagvlak heeft onder de bevolking. Hoewel het niet de eerste keer is dat het op de agenda staat, hoopt de Dierenbescherming dat het door de brede steun kan leiden tot het uiteindelijke doel: invoering van een landelijke chipplicht voor katten.
Ondertussen gaat de petitie gewoon door, want hoe meer handtekeningen hoe sterker en dringender de oproep en de boodschap. De petitie wordt vlak voor het zomerreces aan de Tweede Kamer aangeboden zodat de politici het meenemen in de verkiezingsprogramma’s die nu worden geschreven.
Tekenen kan nog!
Dat het invoeren van een landelijke chipplicht voor katten werkt, is te zien aan de resultaten van zoekgeraakte en gevonden honden. Voor deze dieren is chippen verplicht en daardoor kan de Dierenbescherming 93% van de zoekgeraakte honden direct met hun baasje herenigen. In vergelijking met katten is dit slechts 17% waardoor zo’n 8.500 katten onnodig lang in het dierenasiel terechtkomen.
Voorkom het verdriet van de vele duizenden zoekgeraakte en niet gechipte katten en teken de petitie voor een landelijke chipplicht voor katten. Tekenen kan nog tot 1 juli.