8 februari 2022 | Dossier: Bedrijfsvoering, Ledennieuws,

Pets Place start pilot met insectenvoeding

Pets Place gaat zijn assortiment uitbreiden met een lijn hondenvoeding op basis van insecten. De verkoop start met een pilot in 45 Pets Place-vestigingen en het is de bedoeling om de nieuwe lijn naar verloop van tijd uit te rollen bij alle 175 verkooplocaties.

Pets Place insectenvoeding hond

“We merken dat mensen steeds kritischer worden op het voer voor hun huisdier en de vraag naar duurzaam voedsel toeneemt. Daarom verbreden we nu ons assortiment natuurlijke diervoeding met een insectenlijn,” vertelt Ard Malenstein, CEO van IJsvogel Retail waartoe Pets Place behoort.

Flexitarische hond

Bijna de helft van alle Nederlanders beschrijft zichzelf op dit moment als ‘flexitariër’: iemand die bewust minder dierlijke eiwitbronnen tot zich neemt. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat 45% maximaal 4 keer per week vlees eet. Honden doen op dit moment vrijwel niet mee met deze trend, terwijl dit dankzij de insectenvoeding nu op een verantwoorde manier wel kan.

Viervoeters krijgen via insectenproteïne de eiwitten binnen die zij nodig hebben, zonder dat er vlees voor gebruikt wordt. "Baasjes hoeven zich dus geen zorgen te maken dat hun viervoeter te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt", zegt Malenstein.

Vijf kilo CO2-besparing per hond

De verschuiving van hondenvoer afkomstig van vlees naar voer gebaseerd op insecteneiwit levert op jaarbasis een CO2-besparing op van vijf kilogram per hond. Malenstein: “Voor Pets Place heeft het voer een extra meerwaarde, omdat het in eigen land geproduceerd wordt. Zo dragen we op meerdere manieren bij aan een duurzamere wereld en verkleinen wij onze klimaatafdruk als onderneming.”

Doordat insecten zich snel vermenigvuldigen vormen zij een goed alternatief voor eiwitrijk voedsel. Ook spelen insecten een grote rol bij het circulair maken van de voedselketen, omdat het mogelijk is om insecten te kweken op mest en reststromen uit de voedselketen.