8 mei 2018 | Dossier: Ledennieuws,

Twee Dibevo-leden slachtoffer van overval

In Haarlem en in Apeldoorn zijn twee Dibevo-leden overvallen. Dierenspeciaalzaak Zuidpark in Haarlem heeft te maken gehad met een ramkraak in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 mei en Discus Flip Kluin in Apeldoorn werd op maandag 7 mei op klaarlichte dag overvallen. De dader was daarbij gewapend.

Overval

Bij beide winkels is niet bekend wat de daders precies buit hebben gemaakt.

Wat te doen bij een (gewapende) overval?

Veiligheid staat voorop, dus ga de confrontatie met de overvaller nooit aan. Dibevo adviseert winkeliers met klem om het RAAK-principe te hanteren. RAAK staat in dit geval voor:
R
ustig blijven
Accepteer de situatie
Afgeven van geld of goed
Kijken hoe de dader er uitziet.

RAAK-principe

Het hanteren van het RAAK-principe is belangrijk voor de eigen veiligheid, maar ook die van je medewerkers en klanten. Een overval en overvallers zijn namelijk onvoorspelbaar. De kans dat een overvaller overgaat tot het gebruik van geweld, bijvoorbeeld schieten of steken, is groter wanneer je je verzet tegen de overvaller.

Verdedigen bij een noodsituatie

Toch kan het gebeuren dat je tijdens een overval genoodzaakt voelt geweld te gebruiken om jezelf te beschermen. Wanneer er een noodsituatie zoals een overval is, mag je jezelf verdedigen. In dergelijke situaties zien de autoriteiten de ondernemer ook als slachtoffer. Je wordt in dat geval niet aangehouden.

Het RAAK-principe blijft echter altijd leidend, om te voorkomen dat het geweld dat de overvaller gebruikt, verder escaleert.

De foto op deze pagina komt uit ons archief en heeft niets met bovengenoemde overvallen te maken.