1 december 2020 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Renovation Wave: plan voor verduurzaming en economisch herstel

Op 14 oktober presenteerde de Europese Commissie de Renovation Wave, vrij vertaald ‘de renovatiegolf voor Europa’. Dit plan moet zorgen voor verduurzaming van de gebouwde omgeving en tegelijkertijd bijdragen aan het economische herstel van de EU. De Europese Commissie wil 35 miljoen gebouwen renoveren voor 2030. Renovaties kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het verbeteren van aan energiegebruik gerelateerde broeikasgasemissies. Naast de voordelen voor het klimaat moet de renovatiegolf ook zorgen voor een economische impuls.

Renovation Wave

Om in 2030 55% minder broeikasgasuitstoot te realiseren moet de EU efficiënter omgaan met energie. De verwachte ophoging betekent dat tegen 2030 de broeikasgasemissies van gebouwen met 60% moet zijn verminderd, hun uiteindelijke energieverbruik met 14% afneemt en het energieverbruik voor verwarming en koeling met 18%. Daarbij zorgt het ook voor lagere energierekeningen. De Europese Commissie zal daar ook subsidies voor beschikbaar stellen.

Kanttekeningen

Dat klimaat belangrijk is en dat het verduurzamen van gebouwen daarbij hoort, is duidelijk. En dat de overheid daaraan een bijdrage wil leveren is prima, maar Dibevo plaatste ook een paar kritische kanttekeningen bij dit feestelijk gepresenteerde verhaal omdat het ook een aantal ongewenste gevolgen kan hebben.

Dibevo heeft aangegeven dat pandeigenaren de renovatiebepaling in de huurovereenkomsten kunnen misbruiken om huurders eruit te werken. Daarbij kunnen renovaties leiden tot huurverhogingen.

Als een pand wordt gerenoveerd, dan betekent dit ook dat een pand (tijdelijk) niet of minder goed toegankelijk is. Als onderdeel van de subsidiëring moet het ook mogelijk zijn om eventuele schade te vergoeden. Daarbij moeten subsidies  ook bereikbaar zijn voor (kleinere) MKB-bedrijven en/of kleinere investeringen.