26 april 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Reprorecht-factuur: wel of niet betalen?

Heb je een factuur ontvangen van Stichting Reprorecht, maar maak je geen kopieën uit tijdschriften, boeken en kranten? Dan hoef je niets te betalen! Lees hier hoe je dat aanpakt.

Reprorecht heeft factuur gestuurd. Heb je een printer?

Vergoeding Stichting Reprorecht

Het bedrag vermeld op de factuur van Stichting Reprorecht is een vergoeding voor het (digitaal) kopiëren uit boeken, kranten en tijdschriften. De Stichting betaalt de vergoeding door aan de makers van die publicaties. De hoogte van de reprorechtvergoeding is afhankelijk van het aantal kopieën dat je maakt in je bedrijf.

Factuur over twee jaren

Voor kleinverbruikers verstuurt Stichting Reprorecht uit kostenoverwegingen één keer in de twee jaar een factuur. Verbruik je (veel) meer, dan krijg je ieder jaar een factuur.

Het voordeel van een licentie

Indien je de factuur betaalt, krijg je een licentie om incidenteel artikelen uit kranten, tijdschriften en boeken te kopiëren op papier of digitaal door te scannen. Je mag dan per titel enkele artikelen per jaar kopiëren. Uit boeken mag je een hoofdstuk kopiëren, maar nooit meer dan 5% van het gehele boek.

De vaste klant die een mooie hondenriem koopt, kun je dan zonder probleem een kopietje meegeven van een pagina uit het boek ‘Help mijn hond trekt!’. Je mag die pagina ook mailen of op je intranet plaatsen. Je mag het echter niet op je website of Facebook-pagina publiceren. Het gaat dus om het uitdelen van een kopie aan enkele personen buiten de onderneming en/of de medewerkers binnen je onderneming.

Maak je (echt) nooit een kopie?

Doe dan het volgende:

  1. Log in op www.reprorecht.nl. De inloggegevens staan op de factuur die je hebt ontvangen.
  2. Klik op de knop ‘Andere mogelijkheden’.
  3. In het volgende scherm klik je op de knop ‘ik maak geen kopieën’.
  4. In het daaropvolgende scherm scroll je naar beneden tot het punt waar je een verklaring kunt invullen en verzenden. Omdat je ook de voorwaarden moet aanvinken, dien je te verklaren dat je volledig aansprakelijk bent in geval je toch een auteursrechtelijk beschermd werk kopieert en verspreidt.
  5. Je ontvangt vervolgens een e-mail, waarin Reprorecht vraagt om je verklaring te bevestigen. Doe dat meteen.

Nadat je deze procedure hebt doorlopen, ontvang je een creditnota en ben je gevrijwaard van nieuwe facturen in de toekomst.

Vragen of opmerkingen op de factuur

Zijn de gegevens die gebruikt zijn voor de berekening van de reprorechtvergoeding onjuist of beschik je niet over een kopieerapparaat? Maak hiervan een melding op de website van Stichting Reprorecht. Je kunt je aanmelden op de website met de inloggegevens van de factuur.