26 april 2021

Oud-voorzitter Dibevo benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Oud-voorzitter Joost de Jongh is tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet om het welzijn van gehouden dieren landelijk op een hoger plan te krijgen. Dat deed hij door samenwerking op te zoeken met diverse partners in de samenleving.

Joost de Jongh ontvangt lintje in Leusden
In verband met de coronamaatregelen vond de uitreiking in besloten kring plaats in het gemeentehuis van Leusden.

“Geen nanoseconde had ik het in de gaten!” zei Joost de Jongh toen hij doorkreeg dat burgemeester Bouwmeester van Leusden hem een lintje ging overhandigen. Niet zomaar een lintje, maar een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Jongh werd namelijk al eerder benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau bij zijn afscheid als wethouder van de gemeente Leusden in 1998.

Nieuwe balans tussen ondernemerschap en dierenwelzijn

Tijdens zijn loopbaan van bijna 30 jaar als voorzitter van brancheorganisatie Dibevo heeft Joost de Jongh zich veelvuldig ingezet om dierenwelzijn in ons land te bevorderen. Niet alleen heeft hij Dibevo opgebouwd tot een betrouwbare en leidende brancheorganisatie voor de gezelschapsdierensector, tevens heeft hij de aandacht voor dierenwelzijn in deze sector en daarmee in de maatschappij op een hoger niveau getild. Het is zijn verdienste dat er in de sector een nieuwe balans is ontstaan tussen ondernemerschap en dierenwelzijn.

Joost de Jongh
Foto: Janine Verschure

De Jongh heeft in de lange periode dat hij voorzitter van Dibevo was, veel bereikt voor de huisdierensector en de ondernemers die daarin actief zijn. Hij was onder andere initiatiefnemer van het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren, maar ook van het Dierbaar-keurmerk. Daarnaast heeft hij jaren onderdeel uitgemaakt van het bestuur van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Zijn inzet gedurende een lange periode is van grote maatschappelijke betekenis voor ondernemers in Nederland geweest.