25 maart 2014 | Dossier:

Reumafonds steunt onderzoek gewrichtsslijtage

Gewrichtspijn bij dieren

Onderzoekers van het UMC Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaan samenwerken aan nieuwe behandelingstechnieken die zwaar belastende chirurgische behandelingen bij dier en mens moeten voorkomen. Het gezamenlijke onderzoek is mogelijk dankzij een subsidie van 600.000 euro van het Reumafonds.

Vroege aanpak gewrichtsslijtage

Het gaat om een samenwerking tussen de afdelingen van Orthopedie en Reumatologie bij het UMC Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Vanuit verschillende disciplines werken onderzoekers aan nieuwe behandelingstechnieken die slijtage van gewrichten al in een vroege fase aanpakken. Het uiteindelijke doel is het voorkomen van zwaar belastende chirurgische behandelingen bij dier en mens.

Volgens hoofdonderzoeker René van Weeren, specialist chirurgie bij het paard, is het gezamenlijke onderzoek een win-win-situatie: “De onderzoeksresultaten zijn prima te vertalen naar de mens, maar zijn ook direct inzetbaar voor de verbetering van de behandeling van gezelschapsdieren en paarden.”