18 juni 2019 | Dossier: Bedrijfsvoering, Personeel, Wet- en regelgeving

Nieuw: RI&E voor trimsalons

Al een aantal jaren heeft Dibevo het voor elkaar gekregen bij Steunpunt RI&E om een gezamenlijke checklist samen te stellen waar alle bedrijfsrisco's instaan voor een dierenspeciaalzaak of dierenpension. Voor trimsalons is er nu een apart onderdeel bij de RI&E voor dierenpensions en dierenspeciaalzaken toegevoegd. Alle trimsalons kunnen nu eenvoudig voldoen aan de verplichte RI&E. Hoe kom je daar? Gewoon door de vragen heen lopen tot de vraag; Heb jij een trimsalon? 'Ja' invullen en de vragenlijst klapt open.

Is het voor jou ook weer even geleden dat je alle bedrijfsrisico’s in kaart hebt gebracht? Denk aan het werken met gevaarlijke stoffen, zoals vislood, ontsmetting- en bestrijdingsmiddelen. Bekijk dan onderstaande introductiefilm en grijp vooral de week van de RI&E (17 t/m 21 juni) aan om jouw RI&E te onderwerpen aan een opfrisbeurt.

Wat is de RI&E

Een RI&E (risico- inventarisatie en -evaluatie) is eigenlijk twee dingen: een lijst met alle risico’s in je bedrijf en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor je personeel en je bedrijf terugdringen. En dus ook het financiële risico.

RI&E-plicht

Sinds 2011 hanteert de Arbeidsinspectie strengere regels voor naleving van de RI&E-plicht. Een inspecteur die je bedrijf bezoekt, zal dus altijd vragen naar je RI&E. Voorheen controleerde de Arbeidsinspectie alleen op de aanwezigheid van een RI&E als er een ongeval had plaatsgevonden of als er een overtreding van de arboregelgeving was geconstateerd.

Boete Arbeidsinspectie

Kun je bij een inspectie geen RI&E overleggen, dan krijg je een waarschuwing én de opdracht om er binnen een bepaalde tijd voor te zorgen dat je wel een hebt. Gebeurt dat niet, dan krijg je alsnog een boete.