15 mei 2018 | Dossier: Bedrijfsvoering,

RI&E: wat levert dat op? [video]

Ondernemen betekent risico’s lopen, daarvan zijn de meeste ondernemers wel doordrongen. Maar heb je ook rekening gehouden met risico’s voor jezelf en je personeel? Stel dat een medewerker uitvalt omdat hij of zij te zwaar of te veel werk heeft? Dan moet je alle werkzaamheden met een persoon minder uitvoeren en draai jij op voor de ziektekosten. Een behoorlijk risico.

Bekijk daarom eens onderstaande video. Deze video toont dat investeren in een veilige en gezonde werkplek niet alleen kosten bespaart door bijvoorbeeld minder ziekteverzuim, maar ook zorgt voor medewerkerstevredenheid, de productiviteit en de bedrijfscontinuïteit.

Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een lijst met alle risico’s in je bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor je personeel en je bedrijf terugdringen. En dus ook het financiële risico.

RI&E-plicht

Sinds 2011 hanteert de Arbeidsinspectie strengere regels voor naleving van de RI&E-plicht. Een inspecteur die je bedrijf bezoekt, zal dus altijd vragen naar je RI&E. Voorheen controleerde de Arbeidsinspectie alleen op de aanwezigheid van een RI&E als er een ongeval had plaatsgevonden of als er een overtreding van de arboregelgeving was geconstateerd.

Boete Arbeidsinspectie

Kun je bij een inspectie geen RI&E overleggen, dan krijg je een waarschuwing én de opdracht om er binnen een bepaalde tijd voor te zorgen dat je wel een hebt. Gebeurt dat niet, dan krijg je alsnog een boete.

Invullen

Een goede raad is om de RI&E samen met je medewerkers in te vullen. Dan weten ze meteen waar ze op moeten letten. Elke inventarisatievraag gaat vergezeld van een korte toelichting. Dit helpt je bij het vaststellen van de risicofactor.

Direct naar Digitale RI&E