14 juni 2013

Rood alarm voor nóg meer acquisitiefraude

Twee gevaarlijke vormen van fraude

Het lijkt wel de Week van de Acquisitiefraude. Opnieuw waarschuwen we voor twee gevaarlijke vormen van fraude.

1) Acquisitiefraude identiteitsgegevens:
partij doet zich voor als KvK

Op dit moment gaat een brief rond van een partij die zich voordoet als de Kamer van Koophandel. De brief is afkomstig van J.H. de Brink, zogenaamd een medewerker van de Kamer van Koophandel, Landelijke Register Administratie. In de brief staat dat de KvK door nieuwe wetgeving verplicht is om de identiteit te controleren van alle personen die betrokken zijn bij de onderneming. De Brink vraagt vervolgens of de ondernemer de identiteitsbewijzen van deze mensen wil faxen naar een bepaald nummer.

De Kamer van Koophandel benadrukt met klem dat deze brief niet van hen afkomstig is en vraagt ondernemers extreem alert te zijn en geen gehoor te geven aan de oproep in deze brief.
 
Schade aan bedrijfsleven
Het gevaar van deze brief zit ’m in het feit dat de fraudeur de gevraagde informatie kan misbruiken voor verschillende vormen van criminaliteit. Variërend van identiteitsfraude (een nepfirma opstarten, goederen bestellen en verdwijnen tegen de tijd dat de rekeningen bij de echte ondernemer binnenstromen) tot acquisitiefraude (handtekeningen ontfutselen of vervalsen van tekeningbevoegden onder ongewenste contracten). Samen met het KvK-registratienummer kunnen fraudeurs met deze informatie grote schade aanrichten aan het bedrijfsleven.

Toch gereageerd?
Inmiddels is er actie ondernomen om het faxnummer in de brief te blokkeren. Ondernemers die al hebben gereageerd, adviseren we aangifte te doen bij de politie en het voorval te melden bij Dibevo en de Fraudehelpdesk per mail of brief en daar een kopie van te bewaren. Dit kan van waarde zijn mocht er later naar voren komen dat gegevens misbruikt zijn.

2) Ongewenste jacht op uw gegevens door werkgeversvereniging.nl

Ondernemers ontvangen ongevraagd e-mail van info@werkgeversvereniging.nl waarin de briefsteller ervan uitgaat dat de ontvanger is aangesloten bij een bepaalde brancheorganisatie. De ondernemer krijgt de vraag een review te schrijven over deze brancheorganisatie. Ook mag hij dan zijn eigen onderneming gratis aanmelden met naam, adres, telefoonnummer, email, internet, trefwoorden, logo en een stukje tekst. Dat lijkt in deze tijd een leuk aanbod…

Oude bekende...
Enig achtergrondonderzoek maakt al snel duidelijk dat de directeur van deze organisatie een ‘oude bekende’ is waarover vaak vragen/klachten binnenkomen bij het Steunpunt Acquisitiefraude, de Fraudehelpdesk en andere instanties.

Als brancheorganisatie verzekeren wij u geen enkel contact te hebben of te hebben gehad met werkgeversvereniging.nl en zeker geen opdracht te hebben gegeven tot een review.

Toch gereageerd?
Heeft u toch gereageerd? Maak dan een kopie van de e-mail en stuur deze naar Dibevo. Wij verzamelen alle fraudegevallen en brengen de Fraudehelpdesk hiervan op de hoogte.