17 januari 2023 | Dossier: Ledennieuws,

Royal Canin en Bazoeki in actie tegen onverantwoord fokken puppy’s

Royal Canin is een samenwerking aangegaan met Bazoeki, een platform waarop puppy’s worden aangeboden door uitsluitend betrouwbare fokkers. De komende drie jaar verbinden beide organisaties hun netwerk en kennis met elkaar om het verantwoord fokken en adopteren van gezonde puppy’s te bevorderen.

In Europa worden jaarlijks 2,4 miljoen honden online verhandeld. Een groot deel hiervan wordt onverantwoord gefokt en leeft onder erbarmelijke omstandigheden voordat het wordt geadopteerd. Dierenwelzijnsorganisaties, dierenartsen en politieke partijen vragen al jaren aandacht om illegale handel en ongezonde fok van honden tegen te gaan. De reden hiervoor is dat een groot deel van deze honden hier gezondheidsproblemen aan overhoudt. Dit brengt niet alleen ongewenst leed voor de honden, maar heeft ook een grote impact voor gezinnen die bijvoorbeeld voor hoge zorgkosten komen te staan.

Bazoeki is opgericht om dit probleem tegen te gaan. Het bedrijf werkt op basis van gezonde fokstandaarden die zijn opgesteld in samenwerking met dierenartsen. Elke fokker wordt vooraf gescreend op deze standaarden om te kunnen garanderen dat zij eraan voldoen. Dit doet Bazoeki door de fokker te inspecteren, informatie over het fokprogramma te checken en door feedback te vragen aan nieuwe eigenaren. Hiermee wil Bazoeki het aankoopproces inzichtelijker en transparanter maken.

Kennis en expertise delen 

"Het fokken van huisdieren en het adoptieproces raakt veel mensen en gaat ons ook aan het hart. Helaas gaat er veel mis in dat proces. We zijn dan ook blij dat Bazoeki met haar platform als eerste concrete stappen zet om daarin het verschil te maken. In Bazoeki hebben we een partner gevonden die ook op basis van wetenschappelijke standaarden werkt, die actief controleert of fokkers eraan voldoen én baasjes helpt in hun zoektocht naar een huisdier. Dat ondersteunen we graag door onze kennis en expertise te delen die fokkers helpt hun werk op een verantwoorde manier te doen en huisdiereigenaren helpt om goede keuzes te maken. Uiteindelijk gaat het ons om meer gezonde dieren en blije eigenaren", aldus Esther Uijen van Royal Canin Benelux.