Net als veel andere Nederlanders heb ik onlangs een slimme meter gekregen. Het voordeel van de slimme meter is dat de energiemaatschappij niet meer hoeft langs te komen om handmatig meterstanden te nemen, een handeling die erg foutgevoelig blijkt. Verder geeft zo’n slimme meter een veel beter inzicht in het verbruik. En dat kan er weer voor zorgen dat mensen zich bewuster worden van hun energieverbruik en zuiniger met energie omgaan.
Maar tot mijn grote verbazing las ik deze week in verschillende media dat er naar schatting 850.000 slimme meters in de meterkasten hangen die meer verbruik meten dan het daadwerkelijke verbruik. Energiebronnen in huis en in je bedrijf, zoals bijvoorbeeld opladers van mobiele telefoons, kunnen de meters beïnvloeden. De stand op deze meterkasten kan zelfs tot 6 keer (600%) hoger uitvallen dan het werkelijke energieverbruik. In dat geval betaal je dus onterecht tot wel 6 keer te veel.
Bij de extreme gevallen zal het snel duidelijk zijn of de meter niet goed registreert. Mijn advies is dan ook om dit zelf te gaan monitoren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld aan het begin en aan het eind van de maand de meterstand te noteren en het verschil in de meterstand met 12 te vermenigvuldigen. Zodoende kom je op een geschat jaarverbruik dat je kunt vergelijken met het jaarverbruik dat vóór de plaatsing van de slimme meter van toepassing was. Kleinere afwijkingen zullen moeilijker of misschien zelfs in zijn geheel niet te constateren zijn.
Tip: op de website van Radar vind je een lijst met meters die afwijkingen kunnen vertonen.
Energievoordeel
Of je nu een slimme meter hebt geplaatst of toch handmatig de energiestand controleert: linksom of rechtsom zul je moeten betalen voor je energie, maar aan de hoogte van dat bedrag kun je vaak wél wat doen. Stuur je energiefactuur op en ik controleer hem op eventuele fouten.
Gastblogger: Rudie de Graaf
Rudie de Graaf is directeur van CLD Energie Management, een bedrijf dat al vanaf 1992 actief is op de energiemarkt. De Graaf houdt zich dagelijks bezig met het inkopen van energie, het controleren van energiefacturen, het optimaliseren van netbeheerdercontracten en het terugvorderen van energiebelasting. In zijn gastblogs geeft Rudie energiebesparende tips waarmee je zowel energie als geld kunt besparen.