23 maart 2016 | Dossier: Bedrijfsvoering, Veiligheid,

Simsalabim: de risico’s van contant geld in drie goocheltrucs

Voorspelbaar gedrag - betalingsverkeer pinnen en contant

Hoewel pinnen steeds meer de overhand krijgt, hebben ondernemers nog steeds te maken met heel wat contant geld. Voor ondernemers is contant geld duur (duurder dan pinnen), omslachtig en vol risico’s. De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) heeft een goochelaar in de arm genomen om aan te tonen welke risico’s contant geld met zich meebrengt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Contant geld is duur

Ondanks de toename van het aantal pintransacties rekenen consumenten nog ongeveer de helft van hun aankopen contant af. De kosten van contant geld zijn voor ondernemers de afgelopen jaren duidelijk toegenomen (gemiddeld per contante betaling in 2009: €0,22, in 2014 €0,25) en die trend zal doorzetten. Door daling van het aantal contant-transacties drukken de vaste kosten steeds zwaarder en stijgen de afstortkosten. Vandaar dat SBEB ondernemers wil helpen om slimmer om te gaan met contant geld.

Goochelaar Roy geeft tips

Half maart is de campagne Slimme trucs met contant geld van start gegaan. In 3 korte films laat goochelaar Roy van Rossum met enkele goocheltrucs zien welke risico’s aan contant geld kleven en geeft hij tips hoe het beter kan. De video’s behandelen thema’s zoals het beperken van de overvalbuit, het vermijden van voorspelbaar gedrag en vals geld.

 

 

 

Overweeg professioneel waardetransport

In een van de video’s laat goochelaar Roy zien dat veel mkb-ondernemers er nog voor kiezen om zélf hun contante geld af te storten. Ondernemers maken weinig gebruik  van professioneel waardetransport, vooral omdat ze denken dat dat duur is. Waardetransporteurs ontwikkelen echter nieuwe betaalbare producten en diensten, juist voor mkb-ondernemers. Professioneel waardetransport wordt nog voordeliger als waardetransporteur voor een aantal ondernemers tegelijk rijdt in een winkelgebied.

Het aanbod van de belangrijkste transporteurs voor het MKB staat op de website Pinnen Zakelijk. Om ondernemers kennis te laten maken met deze dienstverlening bestaat de mogelijkheid tot het opstarten van een regionaal project. In de binnenstad van Ede loopt tot eind maart een pilot waarbij een 18-tal ondernemers ervaring opdoet met professioneel waardetransport.

Infographic waardetransport