30 juni 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Steeds meer strenge regels voor hondenuitlaatservices

Hondenuitlaatservices lopen steeds vaker tegen het probleem aan dat ze in sommige natuurgebieden niet meer, of slechts met een gelimiteerd aantal honden mogen wandelen. In het Goois Natuurreservaat bijvoorbeeld, mag je vanaf 15 juli niet meer dan drie honden uitlaten. Deze regel geldt voor particulieren, maar ook voor de HUS’en en die laatsten hebben daar bedrijfsmatig flink last van. Daarom smeden ze, samen met Dibevo, plannen om te kunnen blijven lopen.

Hondenuitlaatservice

“Door die strenge regels zullen veel HUS’en het niet redden”, zegt Carel van de Voorde van dag- en vakantieopvang HolidayDogs en hondenuitlaatservice VoordeDogs. “En dat terwijl er steeds meer honden bijkomen en de vraag naar hondenuitlaatservices dus toeneemt.”

Er zijn gebieden waar Staatsbosbeheer heeft ingesteld dat een HUS zich eerst bij de boswachter moet melden. Voordat je met een groep honden mag wandelen, moet je dan toestemming vragen, een overeenkomst aangaan, en vaak worden er ook eisen gesteld aan de hondenuitlaatservice, zoals een Dierbaar-certificaat.

Wandelgebieden voor hondenuitlaatservices

Om ervoor te zorgen dat hondenuitlaatservices hun werk kunnen blijven doen, fungeert Carel van de Voorde als tussenpersoon van 95 HUS’en en P. Insinger, eigenaar van Landgoed Pijnenburg op de Utrechtse Heuvelrug. Drie jaar geleden opperde Carel het idee om op de Utrechtse Heuvelrug wandelgebieden voor hondenuitlaatservices te realiseren.

Nu zijn daar vier omheinde losloopgebieden van elk 6 tot 8 hectare; er is toegang naar de parkeerplek met afgesloten poort met codeslot. De HUS’en lopen elk een uur en betalen daarvoor een vast bedrag per uur. Ze lopen met maximaal veertien honden. Carel: “Inmiddels heb ik 63 HUS’en ingeroosterd en staan er 33 op de wachtlijst.”

Concept uitrollen

Carel is momenteel met Dibevo in gesprek om te kijken of het mogelijk is om op deze manier ook in andere delen van Nederland veilige omheinde losloopgebieden te realiseren. Carel: “Dit plan is niet alleen een succes gebleken, maar op dit moment zelfs absoluut noodzakelijk. Gezien de grote behoefte aan veilige hondenlosloopgebieden op plaatsen waar je als HUS met honden mag lopen.

Na 3 jaar ervaring met het inrichten en inroosteren van alle HUS’en op de losloopgebieden op de Utrechtse Heuvelrug, willen we dit concept graag voorleggen aan, en eventueel uitrollen bij, andere grondeigenaren en gemeenten.”