4 augustus 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Strengere douane-eisen voor import van buiten de EU via Nederlandse havens

Vanaf 1 oktober veranderen de douane-eisen voor import van buiten de EU via de Nederlandse havens. De Nederlandse Douane voert namelijk vanaf die datum stapsgewijs het CVB (Container Vrijgave Bericht) in.

Containerschip Rotterdam

Fase 1 gaat naar alle waarschijnlijkheid maandag 4 oktober in en betekent een strengere controle op de juiste invulling van nadere aangiften voor over zee binnengebrachte goederen die zich in tijdelijke opslag bevinden. Aangevers in alle havensectoren moeten zich hierop goed voorbereiden. De eerste fase van het CVB geldt namelijk zowel voor containers als voor trailers, stukgoed en bulklading.

Stap over op voorafaangifte om vertraging te voorkomen

Met de invoering van het CVB accepteert de Nederlandse Douane geen reguliere nadere aangiften meer die worden ingestuurd vóór de aankomst van het schip. Daarom kun je als aangever het best overstappen op een voorafaangifte met automatisch aanbrengbericht. Een voorafaangifte kun je wél insturen voordat het schip in de haven arriveert en je ontvangt ook al een MRN-nummer voor de voormelding bij de terminal. Bij aankomst van het schip bevestig je de voorafaangifte vervolgens met een eenvoudig te automatiseren aanbrengbericht. De lading kan zo direct na lossing (en een eventuele fysieke controle) de terminal verlaten.

Voordelen voor iedereen

Met de invoer van het CVB wil de Nederlandse Douane een vermindering van de administratieve lasten en financiële risico's creëren voor alle betrokken partijen en een juiste verdeling van verantwoordelijkheden terugbrengen.

De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede Kamer en Eerste Kamer én na publicatie.