8 april 2024 | Dossier: Evenementen,

Studenten dierverzorging schitteren als vakexperts op ‘Skills The Finals’

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij. Tijdens de Skills-vakwedstrijden in de Brabanthallen streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Ook de opleiding dierverzorging was dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Dibevo ondersteunde de vakwedstrijd met opdrachten, materialen en een mooie hoofdprijs.

Op donderdag 21 en vrijdag 22 maart vond dit jaar ‘Skills The Finals‘ plaats in de Brabanthallen. Met een bezoekersaantal van ruim 25.000 man was het een drukbezocht evenement. Van metselen, elektricien en timmerman tot aan kapper, verzorger en chef-kok, bijna elk vakgebied werd vertegenwoordigd door de beste mbo-studenten om te strijden voor de felbegeerde titel in hun sector. Ook de retailsector was vertegenwoordigd, waaronder de opleiding dierverzorging. Dit jaar geheel rond het thema ‘De dierenspeciaalzaak’.

Opdrachten

De 8 mbo-scholen van Nederland die dieropleidingen verzorgen, droegen elk één kandidaat aan. Gedurende twee dagen moesten studenten een reeks opdrachten uitvoeren rondom ‘werken in een dierenspeciaalzaak’. Voorbeelden van deze opdrachten zijn het hanteren van knaagdiersoorten, een terrarium inrichten, voorlichting geven op de aquariumafdeling, het inrichten van een biodiversiteitsdisplay en een anatomie-onderzoek bij een hond. 

Daarnaast moesten de kandidaten online educatief materiaal bedenken voor in de dierenspeciaalzaak, een negatieve review beantwoorden en een klacht afhandelen. Dibevo werd gevraagd om ondersteuning te geven tijdens het bedenken van de opdrachten, het regelen van materieel tijdens de proeven (een dankwoord aan onze leden, waaronder Ruinemans Group die dit geregeld hebben) en het overhandigen van een welverdiende prijs.

Prijzen

Waar de beste automonteur een ritje kan winnen op het Nederlandse circuit en de beste hovenier gegarandeerd een baan aangeboden krijgt, kon de beste dierverzorger de laatste jaren alleen de eer winnen. Daar moest natuurlijk verandering in komen. Namens Dibevo reikten wij een cheque uit met twee toegangskaarten voor de Dibevo University op 13 oktober 2024 en een jaarabonnement op het Dibevo-Vakblad. Een waardevolle prijs die bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van de dierverzorgingsstudent.

De kandidaten hebben twee dagen hard gestreden, maar één kandidaat sprong eruit met zijn resultaat en dat was Leon Houweling van Landstede. Eloise Bakker van Scalda won zilver en brons was weggelegd voor Jop Beugel van Terra. Alle winnaars nogmaals van harte gefeliciteerd!

Dit jaar zag de inrichting van de wedstrijd voor de beste dierverzorger er prachtig uit. Complimenten aan de organisatie!

Deelnemende opleidingen

  • Curio MBO
  • Landstede Groep
  • Lentiz MBO
  • Scalda MBO
  • Terra MBO
  • Vonk MBO
  • Yuverta MBO
  • Zone.College