20 maart 2024 | Dossier: Veiligheid,

Teken vroeg actief door recordtemperaturen

Het Lymefonds waarschuwt voor een verhoogde kans op tekenbeten door de relatief hoge temperaturen van de laatste weken. Een tekenkaart kan veel ellende voorkomen.

Teken vroeg actief

Vier alarmbellen om vanaf nu extra alert te zijn op teken:

  1. De natuur loopt drie tot vier weken voor op schema. De recordwarmte in februari heeft teken vroegtijdig uit hun winterslaap doen ontwaken.
  2. De stijgende temperaturen in de komende lentetijd zullen de teken nóg actiever maken. Dat zal het risico op tekenbeten nog verder vergroten.
  3. Sinds de coronalockdowns gaan we vaker de natuur in dan voor die tijd. Het gebruik van natuurgebieden neemt toe.
  4. Als we de natuur in gaan, is struinen (van de gebaande paden afgaan) ontzettend populair. De kans op een tekenbeet is veel groter als je van de paden af gaat.

Maak je klanten alert op teken en adviseer om niet alleen hun huisdieren, maar ook zichzelf te controleren op teken na een bezoek aan het groen. 

Tekenkaart

Het is handig om altijd een tekenkaart op zak te hebben. De kaart heeft de grootte van een bankpas en is daardoor makkelijk in je portemonnee mee te nemen. In tegenstelling tot de traditionele tekentang, voorkomt de tekenkaart dat je de teek samenknijpt of in elkaar drukt. 

De tekenkaart zorgt er verder voor dat het besmette bloed van de teek niet terugvloeit in het slachtoffer. De kaart heeft ook een inkeping om nimfen en wespenangels te verwijderen. En natuurlijk kun je de tekenkaart ook bij huisdieren gebruiken. 

Een tekenkaart kun je kopen bij o.a. de webshop van de Lymevereniging.