17 september 2019 | Dossier: Klanten

Maak klanten blij met een toegankelijke winkel of pension

Van 7 tot 11 oktober is de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid. Hét moment om aan de slag te gaan met betere toegankelijkheid van je bedrijf. Waarom? Omdat je zo’n 15% klandizie misloopt als je bedrijf niet geschikt is voor mensen met een beperking. Bovendien staat in de wet dat in principe iedereen – ook mensen met een beperking – toegang moet kunnen krijgen tot jouw bedrijf.  Moeilijk? Nee hoor: met eenvoudige aanpassingen kun je al veel verbeteren. Bekijk deze 4 tips om mee te liften op de Week van de Toegankelijkheid.

Week van de Toegankelijkheid


Tip 1: organiseer een actie of activiteit tijdens de Week van de Toegankelijkheid

Dit kan een activiteit zijn gericht op mensen met een beperking (bijvoorbeeld mensen met een rolstoel, scootmobielers, blinden, mensen met een assistentiehond), maar ook op een breed publiek. Hiermee laat je actief zien dat je toegankelijk wilt zijn voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale koopavond (met hapje, drankje, muziek, …) waarbij je alles uit de kast trekt om mensen met een beperking van dienst te zijn. Meer ideeën vind je op de website van de Week van de Toegankelijkheid

Tip 2: neem de toegankelijkheid onder de loep

Met een schouwlijst kun je zelf de toegankelijkheid van je winkel beoordelen. Interessant om samen met je collega’s te doen. Of nodig een aantal mensen met een beperking om de toegankelijkheid te beoordelen. Je kunt dit natuurlijk ook combineren met tip 1!

Tip 3: organiseer een themabijeenkomst

Samen met de ondernemersvereniging kun je een themabijeenkomst voor de ondernemers. Je kunt veel van elkaar én van experts hierover leren. Je kunt dan ook gezamenlijk naar de openbare ruimte kijken. Er zijn diverse partijen die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld IederIn of Ongehinderd.

Tip 4: doe inspiratie op

Bekijk de #doesliefvooralleklanten-video’s waarin Dibevo-vlogger Karin Bosman je simpele tips geeft om je bedrijf (nóg) toegankelijker te maken voor iedereen. Ook op mkbtoegankelijk.nl vind je veel praktische tips én ervaringen van andere ondernemers, zoals bijvoorbeeld van Frank Hoeben van Dierenspeciaalzaak Hoeben.