Na een intensieve, weken durende lobby is het Dibevo dan toch gelukt om trimsalons onder voorwaarden weer open te krijgen. Huisdieren van wie het welzijn in gevaar komt, mogen vanaf nu wel getrimd worden op voorwaarde dat de dieren bij de eigenaar worden opgehaald en weer thuisgebracht.
Op de website van de rijksoverheid staat het op de volgende manier omschreven:
Trimsalons zijn gesloten. Net als andere plekken voor dierverzorging die niet nodig is voor de gezondheid of welzijn van uw (huis)dier. Komt het welzijn van uw (huis)dier in gevaar door een te lange vacht? Dan mogen trimsalons wel uw dieren ophalen en na de behandeling weer thuisbrengen.
Dierenwelzijn
Het belangrijkste argument dat we hebben aangevoerd in onze lobby is dierenwelzijn. Elke huisdierprofessional weet dat honden en katten die niet op tijd getrimd worden, een enorm pijnlijke winter tegemoet gaan. Dat besef is nu ook eindelijk doorgedrongen bij de overheid. En ook dat een dierenarts geen oplossing kan bieden in dit soort situaties.
Ondanks het feit dat diereigenaar en trimmer niet met elkaar in contact hoeven komen bij het overdragen van een huisdier, heeft de overheid toch besloten dat trimsalons de dieren thuis bij de eigenaar moeten ophalen. Dat is een ongemak, maar het is natuurlijk goed nieuws dat er weer gewerkt kan worden en dierenleed bespaard blijft.
Veelgestelde vragen
Ik heb een trimsalon in mijn dierenspeciaalzaak. Moet ik dan de hond bij de klant thuis gaan halen als hij er toch al is om een zak voer te kopen?
De maatregel is erop gericht om zo weinig mogelijk contactmomenten te laten plaatsvinden. Officieel is het zo dat een klant niet mag langskomen om zijn hond naar de trimsalon in je winkel te brengen. Ons advies is om de maatregelen zo goed mogelijk op te volgen en daarbij te handelen vanuit dierenwelzijn. En als je de hond dan weer thuisbrengt, lever dan meteen die zak voer erbij. Dat is dan meteen een mooie service.
Mag ik met meerdere trimmers in mijn trimsalon werken?
Ja, dat mag op voorwaarde dat je je strikt houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Werk steeds op een vaste werkplek, was je handen vaak en deel je werkbenodigdheden (pennen, scharen, kammen, riemen, enzovoort) niet met anderen. Houd minimaal 1,5 meer afstand en zorg voor maximale hygiëne in alle ruimtes. Reinig consequent alle contactoppervlakken (balie, trimtafels) en aanraakpunten (leuningen, (licht)knopjes, deurklinken).
Wanneer mag ik een dier ophalen voor een trimbeurt?
Zodra het dierenwelzijn van het dier ernstig in het gedrang komt. En dat is ter beoordeling aan jou. Jij bent immers de specialist.