29 januari 2014 | Dossier:

Deelnemers tv-programma Utopia willen hondenpension starten

Reality-programma Utopia van plan om hondenpension op te zetten

Deelnemers aan het reality-programma Utopia hebben het idee geopperd om een hondenpension op te zetten. Een van onze leden kwam met een logische vraag op dit initiatief: mag dat zomaar?

Gemeente Laren

Alle dierenpensions in Nederland moeten voldoen aan de wettelijke eisen die de overheid daaraan heeft gesteld. Dit houdt in dat er iemand aanwezig moet zijn met het vakbekwaamheidsdiploma Honden- en Kattenbesluit. Daarnaast is het verplicht om de juiste vergunningen in het bezit te hebben. In dit geval is de gemeente Laren daar verantwoordelijk voor, dus hebben wij contact met hen opgenomen.

In het gesprek met de gemeente kwam al snel naar voren dat ook voor dit initiatief dezelfde regels van toepassing zijn als de ‘reguliere’ dierenpensions. De gemeente heeft goede afspraken met Talpa gemaakt. Talpa zal eerst moeten uitzoeken of een hondenpension überhaupt opgezet kan worden. Pas als daaruit blijkt dat het oprichten van een pension kan en ook daar mag, zullen ze een vergunningaanvraag in kunnen dienen. De gemeente Laren heeft toegezegd dat de verwerking van deze vergunningaanvraag als iedere andere zal zijn. Dat het hier om een tv-programma gaat, zal dus niet leiden tot een uitzondering.

Gemeentelijke pagina

Vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan acht Dibevo de kans zeer klein dat de deelnemers daadwerkelijk een hondenpension mogen starten. Maar het is wel iets om in de gaten te houden. Gelukkig kan dat eenvoudig door regelmatig de bekendmakingen van de gemeente Laren te checken.